IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трусовете на световните пазари доближават биткойна до прага от 12 хил. долара

Цената на най-голямата криптовалута скочи с 14% от края на търговията в петък

22:06 | 05.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Биткойнът премина прага от 11 хил. долара за първи път от средата на юли и поведе ръстовете сред най-големите криптовалути, след като рискови активи в Азия, Европа и Северна Америка поевтиняха на фона на ескалацията на търговското напрежение, предава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута отбеляза ръст от 14% от края на търговията в петък и към 21,38 ч. българско време цената му достига 11 810 долара. Индексът Bloomberg Galaxy Crypto, който следи представянето на кошница от криптовалути, отбеляза повишение от 8,6%, а цената на други дигитални пари като етер и лайткойн също постига силен ръст. Биткойн Биткойн

„На фона на сътресенията на пазарите и по улиците дигиталното злато изведнъж изглежда не толкова лоша идея“, казва Джехан Чу, управляващ партньор в консултантската компания Kenetic Capital в Хонконг, където продължават масовите протести. „Биткойнът все повече е разглеждан не само като залог за бъдещето, но и като убежище за настоящето“, допълва той.

Макар че в исторически план биткойнът има сравнително слаба взаимна зависимост с повечето класове активи, през последно време цената му се движи обратно на азиатските индекси. Азиатските борси отбелязаха спад в понеделник, след като китайският юан падна под прага от 7 юана за долар, който е ключово психологическо равнище за трейдърите.

Бягството от рискови активи се засили след съобщенията, че Китай е поискал от държавните компании да спрат вноса на американски селскостопански стоки, което доведе до още по-голяма ескалация на търговската война. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп предложи да задейства мита от 10% върху още китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара от 1 септември.

„Голяма част от случващото се вероятно е свързано с известно изтичане на капитали от Китай“ след съобщението на Тръмп за митата, казва Том Максон, ръководител на американските операции в компанията за продукти за електронни разплащания CoolBitX. Той допълва, че е трудно да се каже със сигурност, но настоящият ръст на цената на биткойна е създал много положителна динамика, която може също да стимулира движението нагоре.

Ралито на биткойна този месец се случва след разпродажбите през юли, когато американски конгресмени и президентът Тръмп поставиха под съмнение плана на Facebook да създаде собствена криптовалута – Libra. Стойността на дигиталната валута нарасна над три пъти тази година, като до голяма степен се възстанови от срива си през 2018 г.

„Биткойнът скоро трябва да пробва границата от 12 хил. долара“, казва Чарлз Янг, водещ трейдър в базираната в Хонконг компания за търговия с дигитални активи Genesis Block. „Разбира се, това ще се случи, ако допуснем, че в действителност макроикономически въпроси движат биткойна“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още