IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската инфлация остава под целта на ЕЦБ за трети пореден месец

Потребителските цени се увеличават с 1,6%, нараствайки спрямо 11-месечното си дъно от 1,4% през предходния месец

21:01 | 28.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската годишна инфлация остава под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за трети пореден месец през февруари. Това показват предварителни данни на статистическата агенция в страната, от които става ясно, че натискът върху цените остава умерен въпреки ниските лихвени проценти.

Потребителските цени се увеличават с 1,6%, нараствайки спрямо 11-месечното си дъно от 1,4% през предходния месец. Данните са и в унисон с очакванията на пазара, съобщава tradingeconomics.com.

След хармонизирането на данните ускорението достига 1,7% на годишна основа, съобщава Ройтерс.

Цените на енергията и хранителните продукти поскъпват с най-бърз темп, а тези в сектора на услугите остават без промяна.

Целевата инфлация за еврозоната на ЕЦБ е малко под 2%.

Според Йорг Цойнер, икономист към банка KfW следващият месец увеличението на цените по всяка вероятност ще е по-ограничено отчасти заради по-ниските цени на горивата и забавянето на икономиката като цяло.

„Това радва потребителите и в същото време дава повод за гордост на ЕЦБ“, посочва Цойнер.

Икономическият растеж в Германия изпадна в застой през втората половина на годината, като нарастват притесненията, че отслабването може да се окаже по-дълготрайно, отколкото първоначално се смяташе.

С отслабването на растежа пазарите отложиха във времето очакванията си за повишението на лихвените проценти на ЕЦБ, което сега се очаква да стане през втората половина на 2020 г. Въпреки това позицията на банката е, че това може да стане след лятото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още