IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия доближава 7-годишен връх

Цените на услугите, енергията и храните се очаква да се повишат с по-бързи темпове през септември

16:07 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишният темп на инфлацията в Германия се очаква да се повиши на годишна база до 2,3% през септември 2018 г. спрямо отчетените 2% през изминалия месец, сочат предварителните данни, цитирани от tradingeconomics.com. Пазарните очаквания бяха за запазване на нивото от 2%.

Инфлацията през септември, ако се потвърди и на следващите четения, ще бъде най-високата от ноември 2011 г. насам, тъй като цените на услугите, енергията и храните се очаква да се повишат с по-бързи темпове.

Ръстът на цените на услугите вероятно ще се ускори до 1,5% през септември спрямо отчетените 1,4% през предходния месец. Очаква се и цените на различните стоки да се повишат с 3,1% през този месец, след скок с 2,7% през август. Инфлацията се подхранва от нарастването на цените на енергията (със 7,7% спрямо 6,9% месец по-рано) и на храните (с 2,8% спрямо 2,5% месец по-рано).

На месечна база потребителските цени в Германия според предварителните оценки ще се повишат с 0,4% през септември, след като през август ръстът беше с едва 0,1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени се очаква да нарасне с 2,2% на годишна база и с 0,4% на месечна.

Междувременно по-рано в сряда стана ясно, че след два поредни месеца на спад, потребителските нагласи в Германия за октомври са отбелязали слабо подобрение, игнорирайки както търговските спорове между ЕС и САЩ, така и заплахата от "твърд" Brexit. Изводът е част от последното проучване на германския институт GfK.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за октомври, се повиши до 10,6 пункта, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за негова стабилизация на септемврийското ниво от 10,5 пункта. 

Индексът на бизнес доверието в най-голямата европейска икономика пък се понижи много слабо през септември въпреки опасенията от евентуалните последици, до които биха могли да доведат търговските спорове по света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още