IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за инфлацията в еврозоната подкрепиха еврото

Доларът записа понижение на фона на посредствените данни за американската икономика

11:42 | 01.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото успя да спре поевтиняването си, след като получи подкрепа от публикуваните данни за инфлацията в еврозоната. За месец август индексът на потребителските цени във валутния съюз успя да се повиши с 1.5%. Това изненада голяма част от пазарните участници, тъй като прогнозите на голяма част от анализаторите бяха, че инфлацията във валутния блок щеше да се ускори от 1,3% до 1.4%. В същото време равнището на безработица за месец юли оправда прогнозите, запазвайки се без изменение на ниво от 9.1%. Положителните икономически новини успяха да спрат спада на единната валута, която малко по-рано през вчерашния ден се понижи до 1.1815. В крайна сметка еврото завърши деня на положителна територия, поскъпвайки до 1.1920 долара за евро.

Доларът записа понижение на фона на посредствените данни за американската икономика. Потребителските разходи, които формират около две трети от икономическата активност в САЩ, са нараснали с 0.3% през юли, след като месец по-рано бяха на ниво от 0.2%. Анализаторите очакваха ръст на разходите от 0.4%. Незадоволителните резултати намаляват шансовете Федералния резерв да повиши за трети път тази година лихвените нива. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0.05% до 92.79 пункта.

Британският паунд отчете загуба от 0.22%, спадайки до 1.2896 долара за паунд. В основата на слабото представяне на британската валута бе третата фаза от преговорите между Великобритания и ЕС, чиято цел е да уредят излизането на страната от Общността. Двете страни отново не успяха да постигнат напредък по финансовите въпроси, свързани с плащанията към бюджета на ЕС, които Великобритания отказва да направи. Според Мишел Барние, който води преговорите от името на ЕС, "Брекзит означава Брекзит". Барние заяви, че исканията на Обединеното кралство са твърде нереалистични, тъй като напускането на съюза означава напускане и на общия вътрешен пазар. Английската централна банка ще бъде изправена пред сериозни проблеми, в случай че поевтиняването на лирата продължи. От една страна банката ще трябва да предприеме мерки за справяне със силното поевтиняване на валутата си, а от друга страна - с инфлацията, която се очаква в края на годината да достигне 3%, което е над целевото ниво от 2%.

По-слабите от очакваното данни за американската икономика, както и поевтиняването на долара дадоха тласък на златото. Спот цената на благородния метал нарасна с 0.8 на сто, достигайки 1 319.31 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец декември поскъпнаха с 0.6% до 1 322.20 долара. Цената на златото се е покачила с около 13% от началото на годината. Двата основни движещи фактора, които тласкат жълтия метал нагоре, са слабостта на долара, както и напрежението около Северна Корея. "Ситуацията около Северна Корея продължава да насърчава интереса към златото, а по-слабия долар оказва допълнителна подкрепа", заяви Дан Смит, анализатор стокови пазари в Oxford Economics. "Не знаем какво да очакваме в геополитически план, но към момента макроикономическата картина е сравнително спокойна, а това би означавало ограничен ръст за жълтия метал", добави още Смит. Другите благородни метали също реализираха силни резултати. Фючърсите на среброто нараснаха с 1.03% до 17.559 долара за тройунция, докато платината се покачи с 1.07%, затваряйки на нива от 997.10 долара.

Петролът поскъпна вчера с над един процент, компенсирайки загубите, които бе реализирал по-рано през седмицата. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1.4% до 46.58 долара за барел. На месечна база черното злато записа спад от 7% - най-слабото представяне от юли 2016 година насам. Сортът Брент завърши деня с ръст от 58 цента или 1.1% на нива от 51.44 долара. Ураганът Харви, който отне живота на най-малко 35 души и парализира нефтената промишленост в щата Тексас, е ограничил добивите с поне 4.4 млн. барела дневно на рафинериите в Тексас. Анализатори от Goldman Sachs и Stifel коментираха, че проблемите с инфраструктурата в засегнатите от урагана райони ще продължат в рамките на следващите месеци. Към момента е трудно да бъде изчислен точния размер на щетите.

Dow Jones и S&P 500 реализираха пето поредно силно месечно представяне, след като в последния работен ден на август се повишиха. Dow Jones добави 0.25% към стойността си. S&P 500 се покачи с 0.57%, приключвайки сесията на ниво от 2 471.65 пункта. С най-силни резултати бяха акциите на компаниите от фармацевтичния сектор. Технологичният Nasdaq отчете най-силен резултат, след като скочи с почти процент до нива от 6 428.66. Това бе десети пореден месец, в който индексът на технологичните компании завършва на положителна територия.

В Европа водещите индекси също поскъпнаха, водени от добрите данни за инфлацията в еврозоната. Общоевропейският Euro Stoxx 600 се покачи с 0.86%. Добивният сектор, както и строителството бяха най-силно представилите се, отчитайки ръст съответно от 1.3% и 1.2%. Акциите на Antofagasta нараснаха с 1.9%, докато тези на Rio Tinto добавиха 1.8% към стойността си. Авиокомпаниите също имаха силно представяне. Книжата на Lufthansa скочиха с 3.5%, подкрепени от намерението на компанията да закупи част от Air Berlin. Акциите на финансовата компания Exor завършиха сесията с ръст от 4.3%, след като в сряда бяха публикувани финансовите данни за първата половина на годината. Приходите са надминали значително предварителните прогнози на анализаторите, а това тласна цената на акциите на компанията нагоре.

Днес предстои публикуването на серия важни икономически новини. Преди обяд ще бъдат обявени данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор за еврозоната и Великобритания. В 15.30 часа българско време се очакват важните новини от САЩ за заетостта в неселскостопанския сектор на страната за месец август. Прогнозите са за 180 000 нови работни места спрямо 209 000 за предходния период. При по-сериозно разминаване между фактическата стойност и прогнозната, можем да видим силно движение при долара. С особен интерес за инвеститорите ще бъдат и данните за нивото на безработица, където се очаква да няма промяна и тя да остане на нивото от 4.3%. В 17.00 часа пък ще бъде обявен и индексът на бизнес активността за производствения сектор на ISM. Този индикатор се следи както от икономисти, така и от инвеститори, тъй като измерва нивото на активност сред мениджърите на компании от промишления сектор. Очакванията са за ръст на индекса с 0.2 пункта до 56.5. Предходният месец индикатора достигна 56.3 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Днес ще бъдат публикувани данните за неселскостопанската заетост в САЩ, очакваната стойност е 180 000. Ако новопостъпилите на работа се окажат повече от очакваното ще получим добра възможност за покупки на USD/CAD и продажба при EUR/USD. Предвид резкия спад в цената при USD/CAD и тестът на подкрепата добри данни за долара ще създадат благоприятна среда за покупки в рамките на деня. EUR/USD има потенциал да поевтинее до кръглата цена от 1.18000. При по-слаби от очакваните стойности е по-добре да се въздържаме от търговия.

USD/CAD

GBP/JPY

В сряда публикувахме идея за покупка в рамките на деня: „Възможно е да видим поскъпване при тази двойка. Основанията ни за покупка отново са изцяло на техническа база. Това не е особено качествена ситуация и трябва да бъдем предпазливи. По-удобно за покупки ще бъде, ако първо видим поевтиняване към долната граница на канала. Ако видим директен пробив на съпротивата ще пробваме с покупка и стоп под подкрепата.“

Двойката поскъпна според очакванията ни и получихме минималното изискване като съотношение риск/печалба 1:1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още