IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият ръст на Канада изненадващо се ускорява през второто тримесечие

Данните увеличават шанса Канадската централна банка да продължи с повишаването на лихвените проценти през идните месеци

17:29 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст на Канада се ускорява през второто тримесечие до годишен темп от 4,5% основно заради най-голямото повишение на разходите на домакинствата от времето преди кризата през 2008–2009 г., съобщава Bloomberg. Очакванията бяха за ръст в размер на 3,7 на сто – колкото беше и през първите три месеца на годината.

Ускоряването на ръста увеличава шанса Канадската централна банка да продължи с повишаването на лихвите проценти през идните месеци. Регулаторът прогнозира през юли нисък излишен производствен капацитет, който до края на годината би трябвало да бъде елиминиран.

Само през юни БВП на Канада расте с 0,3% благодарение на ускорение в строителството, което пък би трябвало да разсее опасенията, че през второто полугодие ще има забавяне.

Канадската икономика извлича полза от редица развития, макар че някои от тях са временни. Те включват глобалното възстановяване и нарастващите обеми на търговията, увеличаващото се индустриално производство в развитите икономики и покачващите се цени на имотите в Торонто и Ванкувър.

Данните от четвъртък подсказват още, че канадската икономика може и да успее да запише ръст от 3% през 2017 г. Ако това действително се случи, ще сложи край на 5-годишната серия от увеличения под 3 на сто.

Потреблението на домакинствата се разширява с годишен ръст от 4,6% през второто тримесечие, а през първото това увеличение беше 4,8 на сто. Това е най-доброто представяне на две поредни тримесечия от времето преди рецесията през 2008 г.

Годишен темп на ръст на тримесечна база в Канада. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още