IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ се е увеличил с над 13% през юли

Вносът е скочил с над 16 на сто, а търговският излишък е намалял със 17% на годишна база

11:10 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Япония е отбелязала търговски излишък за втори пореден месец през юли благодарение на продължаващия ръст на износа. Вносът също се е увеличил, което е пореден знак, че вътрешното търсене в страната се възстановява, предаде Bloomberg.

Японският износ се е повишил за осми пореден месец през юли, подкрепен от слабата йена и търговията със САЩ. Всичко това сочи, че икономиката продължава силната си инерция и през втората половина на годината.

Износът е скочил с 13,4% на годишна база до 6,5 трлн. йени (59 млрд. долара), докато вносът е нараснал с 16,3% до 6,1 трлн. йени (55 млрд. долара), подпомогнат от увеличените доставки на петрол и въглища, сочат оповестените днес данни, цитирани от AP.

Търговският излишък е намалял със 17% на годишна база до 419 млрд. йени (3,8 млрд. долара).

Японският износ за САЩ - основно коли, автомобилни части и машини, е скочил с 11,5% до 1,3 трлн. йени (12 млрд. долара). Вносът се е повишил дори по-силно - с 14% до 671,7 млрд. (6,1 млрд. долара), като са нараснали доставките на месо и риба.

Вносът на петрол, половината от който идва от Близкия изток, се е увеличил с 26% на годишна база до 1,2 трлн. йени (11 млрд. долара). Вносът на втечнен природен газ е скочил с 47% на годишна основа, а на въглища - с 68%.

“Износът вероятно отново ще се превърне в основен двигател на японската икономика през третото тримесечие“, коментира пред Bloomberg Йошимаса Маруяма, главен пазарен икономист в SMBC Nikko Securities Inc. в Токио. „Все още изпитваме съмнения доколко възстановяването ще се води от вътрешното търсене.“

„Глобалната икономика се възстановява и йената остава по-слаба, въпреки че в последните дни стойността ѝ леко се повиши, така че средата подкрепя японския износ“, допълва Маруяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още