IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в частните промишлени компании в Китай се ускорява

Подиндексите за продукцията и новите поръчки растат с най-бързите темпове от февруари благодарение на повишените продажби за износ

10:21 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещият частен индекс за активността в китайската промишленост се повишава втори пореден месец през юли и достига най-високото си ниво от четири месеца, съобщава MarketWatch. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) и изследователската компания Markit записва ръст от 50,4 пункта през юни до 51,1 пункта през юли. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване.

Подиндексите за продукцията и новите поръчки растат с най-бързите темпове от февруари благодарение на повишените продажби за износ. Цените и за продукцията, и при продажбата се повишават и достигат четиримесечни върхове.

„Оперативните условия в промишлеността се подобряват през юли, сигнализирайки, че инерцията при ръста ще бъде устойчива“, коментира Джъншън Джун, икономист в CEBM Group. “И все пак е малко вероятно финансовите регулации да бъдат облекчени”, допълва той.

В понеделник излязоха официалните индекси и за промишлеността, и за услугите, при които имаше понижение, тоест забавяне в активността.

Редица икономисти очакват китайската икономика да се забави през първото полугодие на 2017 г., тъй като мерките на властите за охлаждане на жилищния пазар и за понижаване на задлъжнялостта започват да натежават на бизнес нагласите и икономическата активност.

Проучването на „Цайсин“ се фокусира предимно върху по-малки частни компании, а официалното изследване – върху големи държавни предприятия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още