IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция поддържат ръста в еврозоната на шестгодишен връх

Промишлеността и секторът на услугите във валутния съюз продължават да се разширяват, показва второто четене на данните на Markit

17:21 | 05.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишлеността и секторът на услугите в еврозоната продължават да се разширяват с най-бърз темп от шест години, задвижвани от най-големите икономики във валутния съюз – Германия и Франция, съобщава Bloomberg.

Единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се задържа на ниво 56,8 пункта през май, колкото беше и през април, потвърждава второто четене на данните. Отделният измерител на услугите се понижава леко спрямо първите оценки, а индексът за промишлеността остава без промяна.

„Финалното четене на данните е поредното доказателство, че еврозоната се радва на силно второ тримесечие“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Markit. По думите му данните показват, че икономическият ръст в еврозоната е 0,7%.

Европейската централна банка (ЕЦБ) по всяка вероятност ще заеме по-оптимистична позиция на заседанието си в четвъртък, прогнозира Bloomberg.

Отделни доклади за Италия и Испания - третата и четвъртата по големина икономика в еврозоната, показват, че и там инерцията се запазва. В Италия се отчитат силни бизнес активност и поръчки, а в Италия - ръст в заетостта.

Разходите за дейността и цените при продажба показват лека слабост през май, но остават на ниво, близко до върховете, достигнати по-рано тази година, посочват от Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
по-внимателно с оргазмите , обърсвай се от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Отново прекрасна новина за европеиската икономика Сега целта е ръстат на Б В П да достигне 2.2 % за Еврозоната и 3 % за Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още