IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцката икономика продължава да се свива, но с по-бавен темп

БВП се понижава с 0,1% на тримесечна база през периода януари-март

15:01 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площад &quot;Синтагма&quot; в Атина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площад "Синтагма" в Атина. Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Гърция се свива през първото тримесечие на тази година, но с по-бавен темп отколкото в края на 2016 г., сочат първоначалните данни от статистическата служба, цитирани от Ройтерс.

БВП се свива с 0,1% на тримесечна база през периода януари-март. За сравнение, понижението на БВП през последното тримесечие на миналата година беше в размер на 1,2%.

На годишна база гръцката икономика се свива с 0,5%, а през предходния период понижението възлезе на 1,1%. 

„Слабостта от четвъртото тримесечие на 2016 г. продължава, но с по-бавен темп през първите три месеца“, коментира Никос Магинас, икономист от National Bank of Greece. “Това е окуражителен сигнал предвид факта, че до февруари имаше висока несигурност около успешното приключване на прегледа на спасителната програма”, допълва той.

В началото на май Гърция и кредиторите ѝ постигнаха споразумение за реформи след шест месеца напрегнати преговори, които навредиха на икономическата активност, припомня Ройтерс. Властите в Атина се надяват да прокарат законите до 18 май и това да позволи на партньорите им е еврозоната да дадат зелена светлина на сделката при срещата им на 22 май. Това от своя страна би трябвало да доведе от отпускането на поредния транш финансиране.

В неделя правителството ревизира надолу прогнозите си за ръста – от 2,7% до 1,8% тази година. Властите очаква възстановяването да се ускори през 2018 г., когато БВП ще се разшири с 2,4 на сто.

„Първото четене на данните за първото тримесечие до голяма степен отговаря на очакванията“, коментира Платон Монокрусос, главен икономист в Eurobank.

Евентуални ревизии на данните може да има при второто четене на 2 юни.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още