IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурен ден за петрола след доклад на ОПЕК

Черното злато регистрира спад в цената за 7-ма поредна сесия след новините от ОПЕК. Валутните пазари тръпнат в очакване на решението на Фед

15:08 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Петролът достигна ново дъно през втория ден от седмицата след доклад на ОПЕК, очакващ повишение в глобалните запаси на черно злато в страните извън организацията. В същото време валутните пазари до голяма степен остават в етап на изчакване на централните банки, като единствено доларът успя да се открои с лек превес над повечето основни валути. Именно дългоочакваните новини, касаещи монетарната политика на САЩ и продължителния спад в цената на двата сорта петрол, се отрази зле върху пазарите на акции и от двете страни на Океана. Положителното рали на основните индекси бе прекъснато в края на търговската сесия във вторник.

Определено най-вълнуващите ценови движения през вчерашния ден бяха тези на двата основни сорта петрол – американският WTI и британският Brent. Цените на двата сорта достигнаха ново дъно за деня, невиждано от три месеца насам. Щатският петрол достигна най-ниска дневна стойност при 47,07 долара за барел, или 3,3% спад. Британският сорт докосна дъното от 50,21 долара за барел, или загуба от 2,8%. Причина за стремглавото гмуркане на ценовите равнища бе докладът на ОПЕК, прогнозиращ ръст в глобалните запаси на петрол. Най-големият член на картела Саудитска Арабия от своя страна пък пусна сходен на общия за ОПЕК доклад, за да подхрани и без това бурната търговия на черно злато. Кралството докладва за леко над средното за ОПЕК увеличение на собствения си добив, което логично активира продажбите на петрол още повече. Регистрираните ценови дъна за деня бяха невиждани за инвеститори и анализатори от 30 ноември насам. Преобладаващите данни за ръст на петролните запаси са напът да бъдат потвърдени по-късно днес от Администрацията за енергийна информация.

Така очакванията на инвеститори за още по-сурова и консервативна политика от страна ОПЕК се засилват.
Валутният пазар нямаше с какво да се похвали във вторник. Въпреки всичко, инвестиционният свят наблюдава лек превес на щатската валута над основните ѝ опоненти. Оценените на малко над 95% шансове Фед да увеличи основния лихвен процент подсилиха доларовия индекс с 0,2% до ниво от 101,54 пункта.

Спрямо единната европейска валута, доларът поскъпна с около 0,3%. След силното си рали в понеделник, еврото отстъпи голяма част от спечеленото и достигна дъно при 1,0600 долара за 1 евро през изминалия ден. Тук като основен фактор трябва да се прибави и нестихващата политическа несигурност, лъхаща от Стария континент, както и наближаването на началото на серията от важни политически избори в държавите от ЕС. Последните проучвания сочат за поредната промяна в политическото статукво, този път в Холандия – страната даваща началото на изборния сезон. Анти-системната партия на Геерт Вилдерс е гласена за поне половината от местата в холандския парламент.
Британската лира също отстъпи пред зелените пари през изминалата сесия. Двойката GBPUSD поевтиня с 0,5%, достигайки търговското дъно от 1,2151 долара за 1 паунд. За пореден път зад достигането на подобно дъно, невиждано от 8 седмици насам, стоят политически причини. Приемането на решението от долната Камара на британския парламент, с което да се започне процедурата по Brexit, както и нарастващите намеци за нов шотландски референдум за независимост, са двете основни събития оказващи натиск върху паунда.

Докладите от ОПЕК и чаканата среща на Фед оставиха своя отпечатък и върху пазара на акции. След предимно силни седмици трите основни американски индекса завършиха на червено след края на търговския ден. Логично, представянето на енергийния компонент от индексите, беше най-слабо. Широкият индекс S&P500, премахна 0,34% от стойността си, индустриалният Dow Jones, също изтри 0,34%, докато технологичният NASDAQ100 поевтиня с 0,32%. Въпреки силното влияние на новините около петрола върху индексите, някои от анализаторите отдават по-голяма заслуга на монетарната политика и американския законодателен процес като най-значими фактори за пазарите на акции тази седмица.

В Европа ситуацията не бе по-различна от тази в САЩ. Основните индекси завършиха на червено на фона на политическа несигурност, популизъм и очакване решението на Фед.
Германският DAX30 премахна 0,01% от стойността си, френският CAC40 поевтиня с 0,51%, докато британският FTSE100 регистрира загуба от 0,13%. Споменатите вече събития на Острова и политическите събития на континента носят основна заслуга за слабото борсово представяне на европейските индекси.

Днешният ден ще бъде изпълнен с новини и публикуване на макроикономически данни, предимно от САЩ. Създадена е предпоставка за сериозна волатилност, която може да бъде наблюдавана на почти всички капиталови пазари. В 14:30 българско време американското бюро по статистика ще публикува група индикатори, измерващи ръста на дребните продажби и ценовото изменение на стоки и услуги. Като цяло този тип показатели сочат за потребителските настроения и доверието в страната. По-високи актуални стойности от прогнозираните обикновено се отразяват добър знак за съответната валута. Само два часа по-късно в 16:30 българско време ще бъдат публикувани петролните запаси в САЩ.

Основното събитие на деня ще бъде решението за лихвения процент от страна на Фед, което ще бъде публикувано в 20:00 часа българско време. Малко по-късно, в 20:30 часа българско време ще се състои и пресконференцията на централната банка. Очакванията са, че лихвите в САЩ ще бъдат повишени от 0,75% на 1%. Денят обещава да е интересен и съдбоносен както за краткосрочните, така и за дългосрочните пазарни играчи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

На едночасова графика валутната двойка ясно показа, че пробивът на зоната на подкрепа от 1,0620 се оказа фалшив. От фундаментална гледна точка доларът е по-вероятно да коригира спрямо кошницата от валути, тъй като днешното решение за потенциално вдигане на основния лихвен процент в САЩ е в по-голямата си част изконсумирано в ценовото движение. Именно заради това, фокусът на инвеститорите ще бъде върху изявлението на председателя на Федералния резерв – Джанет Йелън, както и коментарите ѝ върху монетарната политика, около която в дългосрочен план се очертава известна нерешителност от страна на банката. Валутната двойка EURUSD ни дава чисто техническата възможност за покупки с потенциал достигане на върха в зоната на 1,0713.

GBP/AUD

При този крос, след неочакваното краткосрочно рали тази сутрин за GBP, сме в изчакване на новините за Великобритания днес в 11:30 часа, които да изиграят ролята на катализатор за движение с по-голям потенциал. Наблюдавайки 4-часова времева рамка, при спад на цената до 1,6030, където ще има пробив на подкрепа, тествана няколко пъти преди това, може да се очаква движение до зоната около ниво 1,5900.

GOLD

Един от най-волатилните инструменти в днешния ден ще бъде златото, тъй като корелацията между него и долара е много силно изразена. От техническа гледна точка имаме възможност за потенциални покупки – ценовото движение започва да формира трендобръщащата формация “двойно дъно”, а при пробив на нивото от 1209,80 фигурата ще бъде затвърдена. Целта е да бъде достигната зоната на съпротива от 1220,60. Ако обаче няма наличие на пробив на съпротивата от 1209,80, фигурата ще стане невалидна и няма да бъде удобна за входове по отношение на покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още