IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията за по-високи лихви в САЩ повлияха на австралийския долар

В петък председателят на Фед Джанет Йелън имаше изявление, което не остави никакви съмнения дали централната банка ще повиши основния лихвен процент този месец

10:53 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

В петък председателят на Фед Джанет Йелън имаше изявление, което не остави никакви съмнения дали централната банка на САЩ ще повиши основния лихвен процент този месец. Още повече, Йелън намекна, че всъщност може да има повече повишения от планираното тази година. В речта си тя изтъкна опасността от това, че централната банка се бави с вземането на решение, като заяви, че повишаването на лихвения процент на срещата на Фед на 14-15 март би било уместно, ако икономиката продължава да се развива по сегашния начин. Това от своя страна доведе до поевтиняването на зелените пари с 0.58% спрямо еврото, достигайки цена от 1.0623 долара за евро.

Анализатори са на мнение, че повишаването на лихвения процент е вече отразено в цената още преди коментарите на Йелън и затова се е стигнало до поевтиняването на долара, тъй като част от инвеститорите са прибрали печалбите си. Ситуацията с йената не беше по-различна и въпреки че щатският долар достигна връх от 114.74 йени за долар, той завърши търговската сесия на червена територия, губейки 0.3% от цената си до 114.03 йени за 1 долар. Стойността на доларовия индекс, който измерва стойността на долара срещу кошница от шест основни валути, се покачи за кратко, но завърши с намаление от 0.68% до 101.52 след коментарите на Йелън. Очакванията за повишение на лихвения процент повлияха и върху австралийския и новозеландския долар, които поевтиняха спрямо щатската валута съответно с 0.12% и 0.64%.

Цената на петрола се повиши в петък, след като по-слабият долар окуражи купуването на черно злато, но инвеститорите все още имат едно наум, след като числата от продукцията на Русия показаха слабо прилагане на световното споразумение за понижаване на добива. През февруари продукцията беше на ниво 11,11 млн. барела дневно без промяна спрямо януари. Лекият суров петрол достигна цена от 53.33 долара за барел, записвайки увеличение от 72 цента или 1%, възстановявайки се от досегашното си слабо представяне. Сортът петрол Brent от своя страна поскъпна със 79 цента до 55.87 долара за барел, компенсирайки загубите от четвъртък.

Златото поевтиня след изказването на Йелън, подкрепящо повишението на основния лихвен процент през март. Благородният метал е високо чувствителен към увеличаването на лихвения процент отвъд Океана, защото това увеличава разходите по държане на позиции в злато и в същото време води до поскъпване на долара, в който е деноминиран металът. Спот златото поевтиня с 0.82% до 1224.65 долара за тройунция, докато щатските фючърси за април поевтиняха с 6.40 долара до 1226.50 долара за тройунция, което е най-ниското ниво на фючърсите от 15 февруари насам, когато златото се търгуваше на цена от 1217.50 долара за тройунция. Среброто от своя страна поскъпна с 0.91% до 17.92 долара, след като поевтиня с 3.5% в четвъртък, най-големия дневен спад от 11 седмици.

Резултатите от търговската сесия на европейските пазари бяха смесени в последния ден от работната седмица, след като инвеститорите прибраха печалбите си и осмислиха вероятността от повишаването на основния лихвен процент от страна на Фед. Европейският индекс FTSE100 приключи сесията на червено, след като стойността му намаля с 0.11% до 7374.26 пункта. Германският индекс DAX30 също приключи с намаление в стойността от 0.27% до 12027.36 пункта, докато CAC40 записа ръст от 0.63% до 4995.13 пункта. Акциите на медийните компании се представиха най-зле, приключвайки търговската сесия с намаление от 2.04%. WPP, най-голямата рекламна компания, записа спад от 7.9%, след като обяви консервативен изглед за 2017 г. За сметка на това банковите акции завършиха с най-висок ръст от 1.18% сред европейските показатели.

Очертава се интересна седмица за пазарните участници, като последните дни от седмицата се очакват да раздвижат пазара значително. Първите данни, които ще имат по-голямо влияние върху инвеститорите са данните за основния лихвен процент на Австралийската Централна Банка във вторник. Това е един от индикаторите, които създават най-висока волатилност на пазара и представлява лихвеният процент, при който главните финансови институции вземат и отпускат заеми помежду си. Очакванията са той да бъде запазен на 1.50%, като обикновено повишаването на лихвения процент води до поскъпване на австралийския долар.

В сряда Филип Хамънд ще представи рамките на бюджет 2017 за Великобритания, който ще засегне британската лира. Тази новина е от съществено значение, защото правителствените разходи и заеми могат да имат огромно влияние върху икономиката – увеличените разходи създават работа за работодателите и увеличават заетостта, докато заемите влияят върху националния кредитен рейтинг и дават поглед върху фискалната позиция на страната.

Първата новина, която ще засегне повече щатския долар, са данните за промяната в заетостта в частния сектор, която измерва промяната в броя на работещите, изключвайки заетите в селскостопанската индустрия и правителствените работници. Тя се измерва всеки месец, като данните от миналия месец са за 246 000 работници, а очакваната промяна е от 184 000. Това може да доведе до отрицателен резултат за зелените пари, тъй като обикновено по-високите стойности водят до увеличение в цената на валутата. Други по-важни новини, касаещи долара, са данните за безработицата и молбите за помощи.

В четвъртък важни новини за еврото ще бъдат решението за основния лихвен процент и пресконференцията на ЕЦБ, които ще покажат дали централната банка на Европа ще продължи досегашната си политика, като се очаква лихвеният процент да бъде 0.00%, оставайки непроменен.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

През последните седмици сигнализирахме многократно за потенциала на двойката да поскъпне. През последните два дни от миналата седмица станахме свидетели на ръст от 370 пипса, повече от задоволителна волатилност. При корекция по-консервативните участници може да търсят покупки. През настоящата седмица предстои важно изявление на ЕЦБ, то има потенциала да повлияе значително на двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:16 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още