IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в Япония се свива за пръв път от шест месеца

Данните повдигат въпроси за устойчивостта на ръста през втората половина на 2016 г.

09:49 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното прoизводство в Япония се свива през януари за пръв път от шест месеца, повдигайки по този начин въпроси за устойчивостта на ръста през втората половина на 2016 г., задвижван от износа, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство записва спад от 0,8 на месечна база на фона на прогнози за 0,4% ръст. Очаква се през февруари показателят да се повиши с 3,5%, а през март – да се понижи с 5 на сто.

Неочакваната слабост в индустриалното производство подчертава зависимостта на ръста от чуждестранното търсене. Докато вътрешното потребление в Япония беше слабо, нетният износ допринесе за ръста през второто полугодие на миналата година. Износът се повиши през януари втори пореден месец, посочва Bloomberg.

Това припомня на тези, които бяха оптимисти за японската икономика, да бъдат предпазливи“, заяви Таро Саито, директор на звеното за икономически проучвания в NLI Research Institute. “На глобално ниво цари оптимизъм, че производството и износа ще се ускорят”, допълва той.

За спада през януари най-голяма заслуга има спадът в производството на автомобили, двигатели и друго транспортно оборудване: 4,7 на сто.

На годишна база индустриалното производство се повишава с 3,2% на фона на очаквания за повишение от 4,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още