IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпите храни и горива във Великобритания водят до спад в продажбите на дребно

Търговците се очаква още повишат цените тази година, тъй като отслабва ефектът от мерките, взети за защита срещу обезценяване на валутата преди референдума

15:52 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастващите цени на храните и горивата водят до спад в продажбите на дребно във Великобритания, съобщава Financial Times. Обемът на продажбите, с изключение на горивата, се понижава с 0,2% на месечна база през януари, показват сезонно изгладените данни на Националната статистическа служба. Това е значително по-лошо представяне от очакванията, които бяха за 0,7% ръст. Като цяло на месечна база спадът е 0,3 на сто, а на годишна продажбите на дребно записват ръст от 1,5 на сто. Това е най-слабият резултат от ноември 2013 г.

„През трите месеца към края на януари 2017 г. в продажбите на дребно за пръв път от декември 2013 г. се виждат знаци за негативна тенденция“, коментира Кейт Дейвис, старши експерт в статистическата служба. „Виждали сме спадове на сезонно изгладена месечна база и в конвенционалните магазини, и онлайн, и доказателствата сочат, че по-скъпите горива и хранителни продукти са значителни фактори за това забавяне“, допълва тя. 

В магазините предимно за хранителни стоки обемът на продажбите се свива с 0,2% на годишна база през януари. Това е първият годишен спад от април 2015 г. и съвпада с повишение на цените в тези магазини.

„Неуспехът на продажбите на дребно да запишат ръст след месечното понижение от 2,1 на сто през декември показва, че потребителските разходи рязко са се свили в отговор на забавения ръст в заетостта и нарастващата инфлация“, казва Самюъл Тум от Pantheon Macroeconomics.

Търговците на дребно се очаква още повишат цените тази година, тъй като ефектът от мерките, които са взели за защита срещу обезценяване на валутата преди референдума, вече отслабва. Затова те опитват да прехвърлят по-високите разходи вследствие на поевтиняването на паунда върху потребителите.

Годишната инфлация през януари беше 1,8%.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още