IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай остава висока

Публикуваният в понеделник индекс на Caixin показва лек спад до 53,1 пункта

12:51 | 06.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието сред китайските компании в сектора на услугите остава на много високо равнище. Така този все по-важен за Китай сектор ще може да стабилизира и съживи икономиката в следващите месеци.

Публикуваният в понеделник индекс на бизнес списанието Caixin (Цайсин) за PMI в сектора на услугите за януари показва лек спад до 53,1 пункта (спрямо 53,4 пункта през декември). Въпреки лекия спад показателят,  който определя доверието сред малките и средните предприятия, остава в края на годината близо до 17-месечен връх, предава DPA.

Спрямо вече публикувания през миналата седмица държавен показател за измерване на настроението в големите компании тук дори има леко подобряване на доверието. Тук индексът се повишава с 0,1 пункта до 54,6 пункта.

Стойности над 50 показват ръст на икономическата активност. По-ниските стойности показват низходяща тенденция. В промишлеността индексът, публикуван през миналата седмица, спада както в частния, така и в държавния сектор. И двата показателя обаче са над границата от 50 пункта.

Тъй като Китай се намира в средата на трансформация от производствена „фабрика“ за целия свят към базирана на услугите икономика, секторът на услугите ще има все по-голямо значение. Темпът на растеж на икономиката на Китай се сви през изминалата година до 6,7% - най-ниското ниво от 1990 г. насам.

Китайското правителство от една страна умишлено не насърчава силно ръста заради планираното преструктуриране на икономиката, но от друга страна, властите се нуждаят от висок растеж, за да включат отчасти бедното в голямата си част население към благосъстоянието.

Тъй като икономиката нарасна през четвъртото тримесечие малко по-бързо, отколкото през цялата година, някои икономисти счетоха публикуваните през януари данни за знак за стабилизиране на втората по големина икономика в света.

Но редица експерти предупредиха за пореден път, че сегашният модел на растеж не е устойчив. Ръстът на китайската икономика все още е твърде зависим от мерките за стимулиране от страна на правителството, предупреди в средата на януари и Международният валутен фонд (МВФ). Икономиката е изправена пред "силен спад", ако кредитите продължават да растат бързо, а правителството не подходи по-решително срещу високите дългове на предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още