IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка остави без промяна основния лихвен процент

Възстановяването на икономическата активност през 2016 г. е станало малко по-бързо, отколкото се очакваше

14:58 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на директорите на Руската централна банка на първото си заседание през 2017 г. реши да остави без промяна основния лихвен процент на равнище 10 на сто, предава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщение на регулатора.

Институцията отбелязва, че динамиката на инфлацията като цяло съответства на прогнозата и се запазва вероятността да не бъде постигнато целевото равнище от 4% през 2017 г.

Регулаторът подчертава, че външнополитическата и външноикономическата неяснота остава на високо равнище, което може да окаже негативно влияние на курсовите и инфлационните очаквания.

"Поддържането на умерено затегнати парично-кредитни условия ще позволи да се ограничат инфлационните рискове, включително краткосрочните рискове във връзка с началото на купуване от руското министерство на финансите на чуждестранна валута на валутния пазар", казва се в съобщението.

На този фон потенциалът за понижаване на основната лихва през първото полугодие на 2017 г. е намалял.

Като цяло централната банка на Русия очаква забавяне на инфлацията до целевото равнище от 4% до края на 2017 г., като според профнозите показателят ще остане близо до това равнище и след това.

Регулаторът отбелязва, че възстановяването на икономическата активност през 2016 г. е станало малко по-бързо, отколкото се очакваше, при средногодишна цена на петрола, близка до заложената в базовия сценарий. По оценки на банката през първото тримесечие на годината положителната динамика ще се запази.

"За цялата 2017 г. се очаква увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), но темповете на икономическия растеж няма да бъдат високи. За развитие и укрепване на положителните тенденции са необходими структурни промени и време", подчертава банката.

Следващото заседание на банката за основната лихва ще бъде на 24 март 2017 г., когато е планирано тя да представи и доклад за парично-кредитната политика.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още