IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в британската промишленост увеличават разходите с рекорден темп

Като цяло проучването на Markit за бизнес активността

13:05 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компаниите в британската промишленост увеличават разходите с рекорден темп в началото на годината, отразявайки поевтиняването на паунда и поскъпналия петрол, съобщава Bloomberg.

В своето месечно проучване частната компания Markit посочва, че позитивното влияние на слабата лира за износителите постепенно избледнява и че ръстът на поръчките от чужбина рязко се забавя през януари.

Като цяло обаче докладът рисува по-скоро положителна картина. Въпреки че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 56,1 пункта през декември до 55,9 пункта през януари, стойността вече шест поредни месеца остава над границата от 50 пункта, която разделя свиването от експанзията.

Показателят за обема на продукцията расте до най-високата си стойност от близо три години. 

"Средните цени за поръчка растат с най-резкия темп в 25-годишната история на проучаването, насърчени от слабия валутен курс и по-високите разходи за суровини като петрол, пластмаса и стомана. Междувременно усилията да се прехвърлят по-високите цени към клиентите водят до още по-рязко увеличение на средните цени при продажба", пише в доклада.

Влиянието на валутния курс върху цените би било потенциална пречка за британската икономика. С ускорение на инфлацията потребителските разходи може да се забавят, а именно потреблението беше двигателят на експанзията през последните години, коментира Bloomberg.

Ефектите от слабия валутен курс са повод за притеснение и за централната банка, която в четвъртък ще публикува подновените си прогнози заедно с решението си за паричната политика.

„Въпросът е дали повишеният инфлационен натиск над разходите ще подейства като тежест върху промишлената експанзия занапред“, коментира Роб Добсън, икономист в Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още