IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността в Китай продължава да се разширява, но с по-бавен темп

Въпреки забавянето темпът е над прогнозите на анализаторите

10:13 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишлеността в Китай продължава да се разширява, при това с малко по-добър темп от очакваното, съобщава CNBC.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора се понижава от 51,4 пункта през декември до 51,3 пункта през януари. Прогнозите на икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, бяха за спад до 51,2 пункта.

Въпреки понижението в стойността фактът, че тя остава над 50 пункта, означава, че секторът се разширява. Понижението означава, че това се случва с малко по-бавен темп.

Правителственото проучване се фокусира върху по-големи държавни компании, а изследването на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin), което разглежда данните от по-малките предприятия, ще бъде публикувано на 3 февруари. 

Властите в Китай публикуваха и PMI индекс за сектора на услугите, който се повишава от 54,5 пункта през декември до 54,6 пункта през януари.

Според Джулиан Еванс-Причард, икономист в Capital Economics, данните за промишлеността все още са силни въпреки лекото понижение в индекса. Самата стойност остава малко под двегодишния връх от 51,7 пункта, достигнат през ноември.

Данните показват, че ускорението в активността в сектора на услугите компенсира забавянето в строителството, което пострада от охлаждащия се имотен пазар и понижената фискална подкрепа“, посочва Еванс-Причард.

Макар че PMI индексът в промишлеността се следи много по-внимателно, преходът в Китай към икономически модел, по-пряко зависим от вътрешното потребление и по-малко от промишлеността, означава, че секторът на услугите би трябвало да се превърне в основа на китайската икономика, коментира CNBC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още