IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се разширява

Обединеното кралство отчита най-слабото си представяне в търговията от близо 3 години

14:14 | 23.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се разширява през третото тримесечие, като страната отчита най-слабото си представяне в търговията от близо 3 години насам, съобщава Bloomberg.

Разликата между парите, които се вливат в Обединеното кралство, и тези, които напускат границите на страната, е 25,5 млрд. паунда (31,3 млрд. долара), показват данни на Националната статистическа служба, публикувани в петък. Това се равнява на 5,2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Търговският дефицит се разширява до 2,8%, което е най-високата стойност от четвъртото тримесечие на 2013 г. насам. 

Очаква се дефицитът по текущата сметка да стане двойно по-висок от този на САЩ - на ниво над 5% от БВП тази година. Опасенията обаче бяха отчасти разсеяни заради по-слабата валута, която има потенциал да насърчи износа и да понижи разходите за внос. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват този дефицит да се свие до около 4% през 2017 г. и така Обединеното кралство да разчита по-малко на готовността на чужденците да купуват британски активи. 

Отделно в петък беше публикувано финалното четене на данните за БВП през трето тримесечие и те са ревизирани нагоре от 0,5% до 0,6% на тримесечна база. Така стойността става същата като тази през второто тримесечие. За пореден път двигател на ръста е потреблението, което успява да компенсира негативното влияние на търговията, което е най-голямото от 2012 г. насам. Нетната търговия изтрива 1,2 процентни пункта от ръста, а не 0,7 пункта, както се смяташе по-рано.

Потребителските разходи растат с 0,7%, каквато беше и предишната оценка. Повишението при бизнес инвестициите е ревизирано надолу от 0,9% до 0,4%. Доминиращият сектор на услугите расте с 1% - повече от първоначалните оценки.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още