IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика отново изненада с по-добри от очакванията данни

Продажбите на дребно са се увеличили с 1,9 на сто през октомври на месечна база

17:44 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската икономика отново изненада със своята сила, след като днес Националната статистическа служба съобщи за много солидни продажби на дребно през октомври. Това потвърждава солидното й състояние след решението на британските гласоподаватели за напускане на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Като обем продажбите на дребно са се увеличили с 1,9 на сто през октомври на месечна база благодарение най-вече на покупките на облекла, съобщи Националната статистическа служба.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно покачване от само 0,5 на сто.

Потребителите не са били особено обезпокоени от неяснотите около излизането на Великобритания от ЕС, особено предвид факта, че официалните разговори между Лондон и Брюксел все още не са започнали.

"Мнозина очакваха разходите на домакинствата да се повлияят от преговорите за Brexit, но подобно на вчерашните данни за безработицата, изглежда Brexit не е фактор, който да окаже натиск върху разходите засега", обясни Джеймс Хю от анализаторската компания GKFX.

"Средните седмични разходи дори са отчели връх за годината през октомври, подкрепяни от продажбите за Хелоуин в супермаркетите и по-ниските температури, насърчаващи продажбите на облекла", допълни той.

Много анализатори обаче предупреждават за неблагоприятен ефект върху британската икономика от процеса на Brexit през следващата година, тъй като компаниите не изглеждат толкова склонни към инвестиции заради неяснотите, свързани с това безпрецедентно излизане от Общността.

Потребителите могат освен това да пострадат от очакваното съществено засилване на инфлацията заради отслабването на британската лира в резултат на Brexit. Анализаторите подчертават, че заплатите може да не успеят да следват темпа на покачване на потребителските цени, който според британската централна банка ще достигне 2,8 на сто на годишна база в края на 2017 година.

Поради тези рискове е възможно министърът на финансите Филип Хамънд да включи в коригирания си бюджет, очакван идната сряда, мерки в подкрепа на най-бедните семейства.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още