IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ сигнализира, че може да се готви за повишение на лихвите в бъдеще

Централните банкери в Лондон сигнализираха, че не могат да толерират дълго време ниво на растеж над 2%

11:16 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

На вчерашното си заседание Английската централна банка (АЦБ) запази лихвените равнища на рекордно дъно от 0.25%, но сигнализира, че тази година няма да има повече понижения. От банката посочиха, че лихвата може да бъде променена и в двете посоки в зависимост от икономическия растеж на страната. Решението бе взето с 9 на 0 гласа, като от АЦБ запазиха и обема на пакета стимулиращи икономиката мерки. Централните банкери сигнализираха, че не могат да толерират дълго време ниво на растеж над 2%. От банката показаха по този начин на инвеститорите, че могат да се подготвят и за бъдещо увеличаване на лихвените проценти, което бе обратно на очакванията на пазарните участници.

Рязкото обезценяване на паунда може да доведе до покачване на инфлацията във Великобритания над 2%, допълниха те. От АЦБ очакват ускорение на инфлацията през 2017 и 2018 г. до 2.7%. След пресконференцията на централната банка лирата бе най-добре представящата се валута до края на деня, като записа повишение спрямо щатския долар с 1.28% до 1.2464. На лирата помогнаха и добрите икономически данни от Острова. Ръстът в индекса, измерващ активността в сектора на услугите, се повиши с 1.9 пункта до 54.4 пункта, достигайки най-високото си ниво от януари тази година.

Петролът от своя страна продължи спада си, като записа най-ниската си стойност от месец септември насам. Цената на петрола е подложена на натиск на фона на опасенията за провал на споразумението за замразяване на производството в края на този месец във Виена. Лекият суров петрол сорт WTI се понижи с 1.50% до 44.72 долара за барел, като спадът продължи и днес. Златото от своя страна продължи доброто си представяне благодарение на появилите се опасения около президентските избори в САЩ. Ценният метал се повиши с 0.45% до 1 301.96 долара за тройунция.

Индексите в Европа продължиха негативната си серия около несигурността, свързана с излизането на Великобритания от ЕС и спада в цената на черното злато. Германският DAX30 приключи с понижение от 0.4% до 10 302.85 пункта, следван от САС40 с 0.07% до 4 406.00 пункта. Френският индекс бе подкрепен от поскъпването на акциите на Societe Generale с 5.5% до 36.07 евро на акция. Индексите отвърд Океана също приключиха на червена територия вследствие на спада в цената на петрола и несигурността около президентските избори. Широкият индекс S&P500 спадна с 0.4% до 2 089.97 пункта, следван от Dow Jones с 0.2% до 17 938.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

След поевтиняването на канадския долар, вследствие на понижението в цените на петрола, двойката поскъпна малко над зоната на съпротива около 1.01198. Както писахме преди, австралийската валута е неутрална и от нея не се очакват значителни движения, освен циклични флуктуации. Анализаторите очакват днешните данни за трудовия пазар в Канада да излязат с отрицателни стойности. При по-добри от очакваните стойности ще получим добра възможност за къси позиции при AUDCAD, тъй като канадецът е в голяма степен предварително обезценен. През последната половин година австралийският долар записа значителен ръст спрямо канадеца, това е добра техническа предпоставка да очакваме понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още