IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в САЩ се забавя през октомври

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) извън производството се понижава от 57,1 пункта през септември до 54,8 пункта през 10-ия месец на годината

17:44 | 03.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите в САЩ се забавя през октомври, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на изследване на Института за управление на предлагането (ISM).

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) извън производството се понижава от 57,1 пункта през септември до 54,8 пункта през октомври. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 пункта – за свиване, и този измерител е над ключовата граница вече 81 поредни месеца.

Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха стойността през октомври да е 56 пункта. Спадът на индекса се дължи основно на по-слаба бизнес активност, по-малко нови поръчки и по-слаба заетост.

„Има известно захлаждане извън производството, което сигнализира, че по-ранните ръстове не са били устойчиви“, казва Антъни Нийвс от института ISM.

Все пак някои компоненти на измерителя записват повишения през октомври. Например ценовият индекс се покачва с 2,6 пункта до 56,6 пункта, което до голяма степен отразява по-високите цени на продуктите, които по някакъв начин се влияят от петрола.

13 сектора отчитат ръст, включително транспортните услуги и складирането, строителството, услугите в управлението на компании, недвижимите имоти и професионалните услуги. При пет сфери се записват спадове, сред които образователните услуги и минното дело.

WSJ посочва, че средствата, които американците харчат за услуги, са около 2/3 от всички разходи за лично потребление. Секторът на услугите от своя страна е отговорен за по-голямата част от ръста на заетостта в САЩ в през септември. 

Повече за пазарите и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18 ноември в Интер Експо Център в София. Регистрирайте се сега със специална цена за ранна регистрация до 7 ноември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
ност какво е състоянието на икономиката. Независимо какво казват "данните". Българската икономика не винаги през периода на прехода е била зле - о не! Имаше моменти, в които не можех да свърша и 1 десета от работата, която ми се предлагаше. Наемах работници, естествено. После ми се налагаше да ги уволнявам...ама май малко се отплеснах. Дано не ме обвините за спам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
И понеже самият аз работя до голяма степен в сектора на услугите мога да ви кажа едно - секторът на услугите е най-добрият индикатор за състоянието на икономиката. Говоря наистина от собствен опит. Знаете ли какво е индикатор? В машиностроенето индикаторът е уред, който показва грешки невидими с просто око. Човешкото око възприема 2 точки, отдалечени на една десета от милиметъра като една. И какво да направя аз, като когато бях фрезист ми се налагаше да изработвам детайли с точност до стотна от милиметъра, а понякога и само 5 микрона. В този случай постъпвахме като Галилей. След като не можем с просто око да видим кратерите на Луната, значи за тази цел трябва да използваме УРЕДИ. Уредите са различни в зависимост от целта. В много от случаите съм използвал и индикатора, който е много ***, но ефикасен. Благодарение на него "виждаш" микроните. Защото той чисто и просто увеличава движението, за да можеш да го видиш. Точно по същия начин сектора на услугите ни показва с непостижима прециз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
реално с производство и не трябва да се занимават повече ... ти не си ли чувал че има машини на тая земя...-----А американците имат нужда от голям БВП заради тавана на дълга, който е процент от БВП.----а изречение като горното показва че идея си нямаш за какво пишеш. Както и липса на елементарна логика, която би ти помогнала ако не разбираш.Сигурно за това руснаците им пада БВП-то, щото имат резерв и не им трябва висок, така ли ? хаххахахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Секторът на услугите от своя страна е отговорен за по-голямата част от ръста на заетостта през септември--------------------------------------Бих казал - не само през септември. Това е така от много години. Реално с производство в Щатите се занимават не повече от 14% от заетите. А какво правят всички останали? Много просто - обслужват се един друг. Забавяне в сектора на услугите е доста притеснително. Услугите поддържат тяхното БВП на едно относително високо ниво. А американците имат нужда от голям БВП заради тавана на дълга, който е процент от БВП. За таван на дълга отдавна не се говори, защото през последните години той беше пробит 76 пъти. И продължава да се увеличава. Мнозина си мислят, че това може да продължава ВЕЧНО, но аз въобще не съм сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още