IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разследването на ФБР за имейлите на Клинтън губи влиянието си върху долара

Въпреки загубите си спрямо паунда доларът записа повишение от 0.10% спрямо кошницата от валути

12:31 | 01.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Спекулациите дали гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни ще остане начело на институцията приключиха. Карни заяви пред министъра на финансите на Великобритания Филип Хамънд, че иска да помогне на страната да премине през Brexit и ще остане начело до юни 2019 г. При встъпването си в длъжност Карни бе заявил, че ще напусне поста през 2018 г. и няма да изкара пълен 8 годишен мандат до 2021 г. Министър-председателят на страната Тереза Мей също оказа подкрепа за Карни и настоя той да остане начело на АЦБ. След излизането на новината британският паунд записа повишение спрямо щатския долар с 0.47% до 1.2235 и се консолидира около нивото от 1.2000.

Въпреки загубите си спрямо паунда доларът записа повишение от 0.10% спрямо кошницата от валути. Последствията около разследването на ФБР за имейлите на Хилъри Клинтън изглежда изгубиха първоначалния си ефект върху зелените пари. В същото време потребителските разходи в САЩ се повишиха с 0.5%, докато прогнозите на анализаторите бяха за повишение с 0.4%. Потреблението формира над 2/3 от икономиката на страната и към момента е основният двигател за икономическия растеж от началото на годината.

Индексът, измерващ активността в промишления сектор в района на Чикаго, спадна до 50.6 пункта спрямо данните от септември, когато записа ръст от 54.2 пункта. Все пак инфлационния натиск в САЩ нараства, което означава, че Фед е все по-близко до повишаване на лихвените равнища. Това е малко вероятно да се случи на срещата на централната банка този четвъртък, като евентуално повишение според анализаторите ще се случи на срещата през декември месец. Все пак, днес пазара може да бъде раздвижен от публикуването на данните за индекса за бизнес активността в производствения сектор на Института за управление на предлагането (ISM).

Петролът продължи спада си от петък вследствие на опасенията от провал на споразумението за замразяване на производството. ОПЕК не можа да стигне до компромис в края на седмицата на фона на възражения от страна на Иран. Лекият суров петрол сорт WTI спадна с 3.78 процента до 46.88 долара за барел. Все пак през изминалия ден ОПЕК е успял да одобри дългосрочната си стратегия, което е признак, че различията вътре в картела са в процес на изглаждане.

Спадът в цената на черното злато повлия негативно на борсовите индекси в Европа, който приключиха на червено. Акциите на компаниите за добив на нефт и газ се понижиха с 1.5%, след като все още витае несигурност около споразумението за ограничаване на добива на петрол. Лондонският FTSE100 спадна с 0.6% до 6 957.50 пункта, следван от немския DAX30 с 0.3% до 10 677.85 пункта. Щатските борсови индекси записаха леки повишения в понеделник, като широкият S&P500 се покачи до 2 128.77 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Лихвеният процент за Австралия остава непроменен на рекордно ниски нива от 1.5%. Очаквано решение, което доведе до покачване на австралийския долар спрямо кошницата от валути. Припомняме, че AUD е сравнително скъп, което накланя везните към циклична корекция. Ситуацията остава същата и за двойката EURAUD. Цената тества ниво на подкрепа от висок порядък и днешните събития много трудно биха довели до значителен пробив на зоната. Разбира се, вниманието ни се повишава след днешното изявление на (АЦБ). Икономиката на Австралия умерено се покачва. Като най-големият спад за момента е в минните инвестиции, но те са в голяма степен компенсирани от ръста в жилищния сектор. Към момента австралийският долар е неутрална валута, това я прави удобна насрещна страна за търгуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още