IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпва в очакване на заседанието на ЕЦБ

Трейдърите ще следят изявлението и пресконференцията за сигнали кога може да има повече стимули за икономиката на еврозоната

13:27 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото се доближава до двуседмичен връх спрямо долара, докато трейдърите очакват заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) този следобед, на което ще стане ясно дали ще има разширение на програмата за количествени облекчения, съобщава Bloomberg.

Пазарите са фокусирани по-скоро върху плана за стимули и не очакват промяна в лихвените проценти. Решението на банката ще бъде обявено в 14:45 часа българско време, а пресконференцията на Марио Драги е 45 минути по-късно.

Единната валута поскъпна спрямо 11 от общо 16 нейни конкуренти, които Bloomberg следи. 

Еврото поскъпна с 0,29% до 1.1272 към 12:20 часа българско време, а по-рано докосна нива от 1,1275 долара за евро. От началото на годината единната валута е поскъпнала спрямо долара с близо 4 на сто.

Тъй като инфлацията в еврозоната продължава да е близо до нулата, редица анализатори очакват разширение на програмата за стимули, но не са единодушни кога точно ще бъдат въведени тези промени. Половината от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват действия днес, а останалите – или през ноември, или през декември.

Графика: Investing.com
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още