IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат спад през август

Икономисти очакват през следващите месеци потребителските разходи да се свият заради инфлацията и ограничения ръст на доходите

14:22 | 06.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели през август след отчетения ръст през юли, показват данните на British Retail Consortium – водещата група на търговци на дребно на Острова, съобщава онлайн изданието MarketWatch.

Статистиката добавя към смесената картина на на потребителските разходи в резултат на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), допълва изданието.

Спадът на продажбите на дребно във Великобритания през август достига 0,9% спрямо същия месец на миналата година. Изданието припомня, че през юли беше отчетен ръст на продажбите на дребно в страната от 1,1%.

Продажбите на магазините се свиват с 0,3% за месеца спрямо ръст от 0,1% през август 2015 г. Това е най-слабото представяне от септември 2014 г., посочва изданието.

Данните контрастират с неотдавнашното проучване сред търговци на дребно, осъществено от Конфедерацията на британската индустрия в периода между 27 юли и 12 август. Резултатите от него сигнализират, че се очаква ръст на продажбите на дребно.

По-късно този месец ще бъдат публикувани и правителствените данни за продажбите на дребно във Великобритания през август. Правителствените данни за юли показаха силен ръст заради хубавото време и по-слабия паунд, който насърчаваше разходите на чуждестранните туристи.

Някои икономисти се опасяват, че през следващите месеци серия фактори ще ограничи потребителските разходи, включително ръстът на инфлацията и ограниченият ръст на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още