IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия с най-слаб годишен спад от 11 месеца

На месечна база обаче отново има лек ръст – от 0,2 на сто

09:38 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител лее стомана във фабрика на германския индустриален конгломерат ThyssenKrupp AG в Дуисбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител лее стомана във фабрика на германския индустриален конгломерат ThyssenKrupp AG в Дуисбург. Снимка: Ройтерс

Производствените цени в Германия се понижават с 2% на годишна база, като спадът се забавя леко спрямо юни, когато понижението възлизаше на 2,2%, съобщи базираната във Висбаден федерална статистическа служба Destatis. Това е най-слабото понижение на годишна база от август 2015 г., а анализаторите очакваха спадът да е от 2,1 на сто, предава Trading Economics.

На месечна база обаче производствените цени се повишават с 0,2% през юли спрямо юни. Ръстът е по-малък от отчетения месец по-рано, когато бе отчетено нарастване от 0,4 на сто на месечна база, става ясно от публикуваните в петък данни. През юни ръстът също бе от 0,4 на сто, а през май цените се повишиха с 0,1 на сто.

Производствените цени на енергийните продукти се понижават с 6,2% на месечна база, а тези на междинните стоки – с 1,8%. За разлика от тях, нетрайните потребителски стоки поскъпват с 0,4%, а цените на капиталовите стоки и на трайните потребителски стоки се повишават със съответно 0,5% и 1,2%. 

Базисният индекс, който изключва цените на енергията, се понижава с 0,5% на годишна база (през юни понижението бе от 0,7%) и се повишава леко с 0,2% на месечна база (какъвто бе ръстът на месечна база и месец по-рано).

Производствените цени в Германия растат със средно 2,04% в периода между 1950 до 2016 г., достигайки пик от 22,41% през юни 1951 г. и рекордно ниското ниво от -7,79% през юли 2009 г., показват изчисленията на Trading Economics.  


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още