IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в САЩ очакват данни за продажбите на дребно

Щатският долар записа ръст с 0.34% спрямо кошницата от шест основни валути след изявлението на председателя на Фед за Сан Франциско

11:59 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в САЩ очакват данни за продажбите на дребно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През вчерашния ден председателят на Федералния резерв (Фед) за Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че централната банка трябва да вдигне лихвените проценти още един път тази година. Уилямс посочи още, че икономиката на САЩ се е доближила до поставените от Фед цели и сега е правилният момент да бъдат повишени лихвените равнища. Щатският долар записа ръст с 0.34% спрямо кошницата от шест основни валути след изявлението на председателя на Фед за Сан Франциско и след по-добрите данни за молбите за помощи за безработни.

Петролът записа убедителен ръст, след като петролният министър на Саудитска Арабия – Халид ал Фалих заяви, че ОПЕК ще проведе неофициална среща в Алжир в края на септември. Фалих посочи, че ще бъдат дискутирани всички възможни варианти за стабилизиране на пазара. След изявлението му лекият суров петрол записа ръст до 43.83 долара за барел, като Халид ал Фалих допълни, че страната му следи пазарите и ще предприеме мерки не само с членовете на ОПЕК, но и с такива извън картела, ако се налага. Златото записа спад с 0.65% през изминалия ден до 1 339.31 долара за тройунция, на фона на световното увеличение в предлагането на злато през второто тримесечие с 15% до 1 050 тона. Увеличението в предлагането е повлияно от силния интерес към инвестиции в злато, който се е увеличил със 141% до 448 тона.

Възстановяването в цената на петрола и добрите корпоративни отчети докараха европейските борсови индекси на зелена територия в четвъртък. Германският DAX30 записа ръст с 0.6% до 10 329.00 пункта, а лондонския FTSE100 се повиши до 6 905.80 пункта. Щатските индекси също бяха повлияни от цената на петрола и ръста на долара, като записаха рекордно високи нива през вчерашния ден. Индустриалният Dow Jones и широкият S&P500 се повишиха съответно с 0.6% и 0.5% съответно до 2 185.75 пункта и 18 619.50 пункта.

По-важните новини от днешния ден се очаква да дойдат от САЩ, където в 15:30 часа ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно в страната за месец юли. Очакванията са за ръст в продажбите без автомобили с 0.2%, което е по-нисък ръст спрямо предходния месец, когато показателят се повиши с 0.7%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/CAD

Коментарът ни на 2 август беше следният: „През последните 2 седмици цената се движи в идеален възходящ канал, което увеличава шансовете за нарушението му в обратна посока. Приближаването на структурната съпротива около 1.47451 ще окаже натиск върху двойката и при запазване на сегашната ситуация с еврото и канадския долар, най-вероятно ще видим спад в цената. Трябва да се отбележи, че очакваното от нас движение трябва да се мисли като корекция на възходящия канал, а не като трендобръщащ импулс. Предприемането на контра продажби при EURCAD трябва да се осъществи с таргет нива, не по-ниски от 1.4500.”

Достигайки нива под 1.4500, може да се каже, че двойката е направила корекционното си движение и е напълно възможно да станем свидетели на нов възходящ импулс, който може да отведе цената над нивото на съпротива 1.4745.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още