IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиентите на Bitfinex ще понесат 36% загуба

Загубите заради хакерската атака ще бъдат разпределени сред всички клиенти и активи на борсата за криптовалута

11:43 | 07.08.16 г. 1
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

Борсата за криптовалута Bitfinex, от която хакери откраднаха 72 млн. долара миналата седмица, предупреди клиентите си днес, че ще загубят над 36% от активите си в платформата, но ще бъдат компенсирани за загубата с т. нар. токени за кредит, предаде Ройтерс.

Хонконгската борса уточни, че загубите от кражбата ще бъдат "споделени", или разпределени сред всички клиенти и активи на компанията, разширявайки групата на засегнатите.

На сайта си днес Bitfinex съобщава, че при влизането в платформата клиентите ще видят, че са понесли обща загуба от 36,067%.

Bitfinex посочва, че ще даде на всички засегнати клиенти токен "BFX" заради загубата, който може да бъде изкупен от борсата или разменен за акции на iFinex, компанията майка на борсата.

Методологията ще бъде разяснена на по-късен етап. Bitfinex води разговори с инвеститорите как да компенсира изцяло клиентите си.

Хакери откраднаха 119 756 биткойна от Bitfinex миналата седмица. Това е втората по големина такава кражба в доларово изражение. Откраднатите биткойни се равняват на 0,75 на сто от всички биткойни в обращение.

Борсата е най-голямата в света за търговия на дигитални валути и се използва заради голямата си ликвидност в долари.

Все още не е ясно как хакерите са стигнали до сметките на клиентите.

Bitfinex и външни експерти опровергаха предположенията, че пробивът е свързан със сигурността на блокчейн технологията, която генерира и обработва биткойните. Криптовалутата може да се "придвижва" из целия свят анонимно, без да е необходимо да бъде управлявана от централизиран орган.

Борсата посочва също днес, че клиентите ще могат да влязат в платформата в рамките на следващите 24 до 48 часа.

Случилото се с Bitfinex напомня на подобен по-голям пробив в токийската борса за биткойни Mt. Gox, която бе принудена да подаде молба за съдебна защита от кредитори в началото на 2014 г., след като хакери откраднаха биткойни за около 650 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Ами тези биткойни нали трябва в последствие да се осребрят,веднага ще серазбере крадецът .Хакери ги били откраднали,дрън ,дрън,лъжи и измами .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още