IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за инфлацията натежаха над турските пазари

Индексът на потребителските цени се покачва с 8,79% на годишна база през седмия месец от годината

13:39 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Турската лира и акциите се понижиха след последните макроикономически данни, според които инфлацията се покачва повече от очакваното през юли, съобщава Bloomberg.

Турската лира отслабва с 0,6% до 3,0094 лири за долар малко преди 13 часа българско време, приближавайки се до едноседмично дъно. Основният индекс на истанбулската фондова борса Borsa Istanbul 100 Index се понижава с 1,39% до 74 753,64 пункта малко преди 13:00 часа, воден от 2,3% спад в цената на книжата на Turkiye Petrol Rafinerileri AS. Доходността по 10-годишните държавни облигации се покачва с 14 базисни пункта.

Източник:MarketWatch

Годишната инфлация в Турция нарасна повече от очакваното през юли, достигайки най-високото си ниво от януари, основно заради ръст в цените на алкохолните напитки, тютюна и хранителните стоки, посочва MarketWatch. 

Индексът на потребителските цени се покачва с 8,79% на годишна база през седмия месец от годината. Спрямо предходния месец увеличението е от 1,16%, показват данните на националната статистическа служба.

Прогнозите на анализатори, анкетирани от Wall Street Journal, бяха за покачване на инфлацията през юли с 0,6% на месечна база и 8,3% спрямо година по-рано. През юни равнището на годишна инфлация беше 7,64%.

Въпреки че Централната банка на Турция обяви през миналата седмица, че инфлацията вероятно ще се покачи през юли, данните са с повече от 60 базисни пункта по-високи от средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Поредното месечно увеличение на инфлацията идва на фона на понижението от страна на регулатора на един от основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта до 8,75%. В същото време банката остави прогнозата си за инфлацията до края на годината непроменена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още