IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира се възстановява след срива от петък

С отварянето на борсовата сесия в понеделник акциите и облигациите поевтиняха рязко

12:01 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира поскъпва в понеделник, като възстановява част от загубите след проваления опит за военен преврат в страната от петък вечерта, съобщава Bloomberg. С отварянето на борсовата сесия акциите и облигациите поевтиняха рязко.

Валутата поскъпва с 2% спрямо щатския долар до 2,9534 лири за долар към 11:30 часа българско време.

В петък вечерта лирата се срина с близо 5%.

Основният индекс на истанбулската фондова борса Borsa Istanbul 100 Index се понижава с над 4%, а доходността по 10-годишните държавни облигации се повишава с 43 базисни пункта – най-големият ръст от три години – до 9,52%.

Опитът за преврат започна около два часа преди валутната търговия да бъде спряна за уикенда и доведе до най-рязкото поевтиняване на лирата от осем години насам, припомня Bloomberg.

“Инвеститорите вероятно ще купуват активи, докато цената им се понижава, преди да преценят какви са дългосрочните последици върху икономиката”, смята Тата Гоус, анализатор от Commerzbank в Лондон. „Цените ще бъдат волатилни известно време, но в крайна сметка инвеститорите ще използват тази възможност, за да купуват. Основният въпрос е дали да има остатъчен ефект върху дългосрочната рискова премия“, допълва той.

Миналата седмица лирата приключи сесията на ниво 3,0157 лири за долар, или 2% над рекордно ниското ниво от септември, когато курсът беше 3,0752 лири за долар.

Инвестиционната банка Goldman Sachs понижи прогнозите за турската лира през уикенда, като заяви, че валутата ще поевтинее спрямо долара до 3,10 лири за долар в рамките на три месеца. Предишните очаквания бяха за ниво от 2,95 лири за долар.

„Въпреки че нивото на несигурност беше понижено рязко, след като стана ясно, че превратът е неуспешен, очакваме политическият риск да остане висок и да има последици върху икономиката“, казва Клеменс Граф, икономист в Goldman Sachs, базиран в Москва.

В опит да успокоят инвеститорите, експертите от турската централна банка заявиха, че ще предоставят допълнителна ликвидност за банките и ще подкрепят лирата, като премахнат ограниченията за депозитите в чуждестранна валута.

В четвъртък предстои заседание на централната банка и консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg е за понижение с 50 базисни пункта на лихвата по овърнайт кредитите. От началото на годината банката понижи тази ставка вече със 175 базисни пункта в опит да овладее инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още