IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите очакват данни за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ

Зелените пари успяха да запишат повишение с 0.88% спрямо йената на фона на все по-вероятни стимули в японската икономика

11:34 | 15.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

С огромен интерес от инвеститорите се очакваше през вчерашния ден срещата на Английската централна банка (АЦБ) и решението ѝ за лихвените проценти в страната. Повечето анализатори смятаха, че централната банка ще свали лихвения процент с 25 базисни пункта, но в крайна сметка лихвите останаха непроменени на ниво от 0.5%. Осем от членовете на комисията по парична политика са гласували единодушно за оставяне на лихвените равнища на сегашните им нива, а един е гласувал за намаляване на лихвените проценти. Това решение на АЦБ повлия положително на британския паунд и той записа повишение, като се търгуваше на ниво от 1.3350 спрямо долара. Изявлението от вчера показа, че несигурността от проведения референдум на 23 юни вече започва да тежи на британската икономика.

За слабото представяне на долара спрямо паунда спомогна и президентът на Фед за Атланта Денис Локхарт, който заяви, че банката трябва да остане предпазлива относно вдигането на лихвените нива в САЩ. Въпреки това той посочи, че все още е възможно да се осъществят плановете на Фед за 2 повишения тази година в зависимост от това, в каква посока поеме икономиката на страната. Щатският долар отстъпи и спрямо европейската валута, като двойката EURUSD се търгуваше на ниво от 1.1106. Зелените пари успяха да запишат повишение с 0.88% спрямо йената на фона на все по-вероятни стимули в японската икономика.

Освен японската йена, която допреди седмица бе актив убежище за инвеститорите, златото също записа двуседмичен минимум, което може би днес ще доведе до първа седмица на загуба за ценния метал от май месец насам. Благородният метал приключи деня на ниво от 1 334.95, което бе спад с 0.79%. Друга суровина, която започна да поевтиня значително през този месец, е петролът. Анализаторите смятат, че цената му може отново да достигне 40 долара за барел в близко бъдеще, като през предходната сесия лекият суров петрол се търгуваше в Ню Йорк за 45.33 долара за барел.

Борсите в Европа започнаха четвъртъка със спадове на фона на решението на АЦБ да запази лихвените си равнища непроменени, но впоследствие завършиха деня на зелено. Германският DAX30 премина психологическото ниво от 10 000 пункта, достигайки до 10 058.70 пункта, а френския САС40 се повиши до 4 379.80 пункта. Щатските индекси от своя страна също записаха повишения, като Dow Jones достигна до 18 506 пункта, а S&P500 се повиши до нови рекордни нива и в края на сесията се търгуваше на 2 159.80 пункта.

През днешния ден икономическите данни от САЩ ще движат пазарите, като се очаква да излязат данните за потребителските цени и продажбите на дребно в страната. С интерес се очаква и изявлението на Марк Карни на конференцията за климатичните промени и финансовите пазари в Торонто.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/JPY

Както очаквахме двойката проби съпротивата при 117.40, достигайки до 118.38. В момента цената отново тества, вече превърналото се в подкрепа ниво 117.40, която се намира над двете пълзящи средни. Това създава предпоставки за възходящо движение при финансовия инструмент. Нагласата остава позитивна с очаквания за възходящо движение към 121.60.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още