IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите навлизат в седмицата на Английската централна банка

Всеки ден с изключение на понеделник има събитие, свързано с регулатора в Обединеното кралство

07:50 | 11.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фокусът на пазарите остава върху Великобритания и тази седмица. Всеки ден с изключение на понеделник има събитие, свързано с Английската централна банка. Без съмнение най-важно е заседанието на регулатора в четвъртък. Банката ще публикува важни документи, а управителят Марк Карни, който след вълната оставки в политиката на Острова се превърна в крепител на стабилността, ще направи редица изказвания. Не липсват и интересни макроикономически данни от други държави.

В понеделник, 11 юли, заседава еврогрупата – министрите на финансите от държавите в еврозоната, президентът на ЕЦБ Марио Драги и еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

Във вторник, 12 юли, германската статистическа служба ще публикува финалните данни за инфлацията през юни.

Английската централна банка (АЦБ) публикува стенограмата от последното заседание на Комисията по финансова политика. Комисията публикува доклада си миналата седмица, а срещата беше по-миналата. Именно от доклада стана ясно, че АЦБ понижава антицикличния капиталов буфер от 0,5% на 0% с незабавен ефект с цел да освободи капитали в банковата система и да насърчи кредитирането. 

Същия ден в британския парламент ще текат изслушванията на централните банкери за последния доклад за инфлацията, който беше публикуван през май и съдържа прогнози за потребителските цени и ръста на икономиката. На въпросите на депутатите ще отговарят управителят Марк Карни и още няколко членове на комисията по парична политика. Изслушванията траят няколко часа и обикновено имат потенциал да раздвижат пазарите.

В сряда, 13 юли, Китай ще публикува данни за търговския си баланс.

АЦБ публикува проучването си за кредитните условия в страната през последните 3 месеца, както и за прогнозите през идните 3 месеца.

САЩ публикуват данни за вносните цени.

Канадската централна банка има заседание за паричната политика.

В четвъртък, 14 юли, ще има данни за безработицата в Австралия.

Комисията по парична политика на АЦБ заседава. След облекченията в кредитирането от миналата седмица се заговори за възможно понижение на лихвените проценти в Обединеното кралство. Според проучване на агенция Ройтерс сред 52 икономисти, около 66% процента от тях очакват банката да се въздържи от действия. 17 от тях допускат понижение с 25 базисни пункта до 0,25%. Средната прогноза на експертите е, че до края на третото тримесечие ще има понижение до 0,25%, а това ниво ще се задържи до края на 2017 г.

По време на пресконференция след публикуването на доклада за финансовата стабилност Марк Карни посочи, че всякакви действия в сферата на паричната политика трябва да са много добре премерени и да се внимава с непредвидените последици от ултраниските лихви. По всяка вероятност управителят е имал предвид затрудненията на банките да постигнат печалба в среда на ниски лихвените проценти.

Някои анализатори смятат, че АЦБ може да прибегне и до количествени облекчения като изкупуване на облигации.

При това заседание няма да има макроикономически прогнози. Такива ще очакваме на следващото заседание на 4 август. Досегашните прогнози на АЦБ се основаваха на презумпцията, че британците подкрепят оставане в Европейския съюз.

САЩ публикуват данни за изменението на производствените цени, както и традиционния седмичен доклад за молбите за помощи при безработица.

В петък, 15 юли, Китай публикува данни за БВП през второто тримесечие. Очакванията са ръстът да е какъвто беше и през периода януари-март: 6,7%. Това беше забавяне спрямо последното тримесечие на 2015 г., когато растежът възлизаше на 6,9%.

Китай ще обяви и данни за индустриалното производство.

Управителят на АЦБ Марк Карни ще има изявление в Торонто по време на конференция за климатичните промени и финансовите пазари.

Евростат публикува финалните данни за инфлацията в еврозоната през юни. Предварителната информация беше, че валутният съюз е излязъл от дефлация с ръст на потребителските цени в размер на 0,1% на годишна база.

Данните за инфлацията ще има и в САЩ. Американската статистика ще публикува и информация за продажбите на дребно, както и за индустриалното производство.

Още за пазарите можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още