IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите все още осмислят обстоятелствата след Brexit

Все повече инвеститори очакват, че може би Федералния резерв на САЩ (Фед) ще отложи повишаването на лихвените проценти за 2017 г.

14:53 | 27.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Решението на британските гласоподаватели предизвика сътресение на капиталовите пазари, което доведе до масови разпродажби на британския паунд и на фондовите пазари не само в Европа, а и в световен мащаб. Активите убежища, като златото и йената поскъпнаха значително. Британската лира поевтиня с 10%, като стигна най-ниското си ниво от 31 години насам. Еврото беше другата европейска валута, която претърпя значителни загуби през петъчния ден спрямо щатския долар, понижавайки се до 1.1098. От своя страна доларът поевтиня спрямо японската йена с 3.5% до ниво 102.38, което показа възвърналия се апетит на инвеститорите към активи убежища.

Златото също послужи на пазарните участници да пренасочат средства към актив, смятан от тях за сигурен по време на сътресения на фондовите пазари. През деня благородният метал поскъпна с 5.5% до 1 358.10 долара за тройунция, но в последствие загуби част от печалбата си и приключи сесията в петък на 1 317.20 долара за тройунция. След като Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз (ЕС) петролът поевтиня с около 5% и прекъсна продължилото три месеца възстановяване след достигнатите най-ниски стойности през февруари при 26 долара за барел.

Щатските и европейски борси записаха червена сесия в петък, като Dow Jones и S&P 500 загубиха съответно 2.39% и 2.57%, на фона на все по-нарастващите страхове, че напускането на Великобритания от Съюза ще доведе до колебания не само на европейската, но и на щатската икономика. Все повече инвеститори очакват, че може би Федералния резерв на САЩ (Фед) ще отложи повишаването на лихвените проценти за 2017 г., като се чуха изказвания дори за сваляне на лихвените нива при разочароващи икономически данни за местната икономика и влошаване на глобалната макроикономическа картина.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че ще поиска шотландският парламент да не даде законодателно съгласие за излизането на Великобритания от Общността, като тя посочи, че е много вероятно да се осъществи втори референдум за независимостта на Шотландия. Обединеното кралство, което представлява интересите на нейните съграждани, вече не съществувало и вероятността за отделяне от него се засилва. Проблемите за Великобритания се увеличиха и след като Дейвид Камерън се оттегли от поста си, което ще се случи през месец октомври. Неговият правоприемник ще поеме тежката задача да води преговорите за излизането на страната от ЕС и да изгради новите договорни отношения на страната. Най-важният въпрос за Обединеното кралство е колко бързо ще бъдат потушени страстите от агресивната кампания, провеждана и от двете страни преди референдума.

Тази седмица ще бъде слаба откъм макроикономически данни, като през днешния ден с нетърпение се очаква речта на президента на Европейската централна банка Марио Драги, като се очаква същият да говори основно за политиката, която ще предприеме с цел омекотяване на сътресенията от Brexit.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Лирата се обезцени драстично, след като стана ясно, че повечето гласове от референдума са за излизането на Великобритания от еврозоната. В момента е добре да се изчака корекция при двойката и след реализирането ѝ, да се търсят къси позиции. Доларът остава най-силната валута от кошницата, а лирата от своя страна следващите месеци ще бъде подложена на сериозен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още