IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Канада растат над очакванията през април

Добрите данни дават основание за оптимистични прогнози за БВП през този месец

16:38 | 22.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Канада растат над очакванията през април и дават основание за оптимистични прогнози за БВП през този месец, съобщава WBPonline.

Продажбите на дребно растат с 0,9% на месечна база, а прогнозите бяха за повишение от 0,8 на сто. През март беше записан спад от 0,8%, което беше най-рязкото свиване от шест месеца.

Базисните продажби, които изключват автомобилите и частите, се повишават с 1,3% през четвъртия месец на годината на фона на очаквания за 0,7% ръст. 

Добрите данни за търговията на дребно подкрепиха канадския долар, който към 15:40 часа българско време се търгува с 0,5% повишение до 1,2754 канадски долара за щатски долар.

WBPonline подчертава, че ръстът се основава на изчисления със стойността, а не с обема на продажбите, което ограничава потенциалния принос към месечните данни за БВП.

Основният катализатор на ръста е по-скъпият бензин, като бензиностанциите отчитат ръст в продажбите от 6%. Това е първият ръст от 10 месеца.

Като продажбите на бензин се изключат, продажбите на дребно растат с едва 0,4% през април.

Канадците са харчили повече за обзавеждане, като продажбите на тези специализирани магазини растат с 6,1 на сто.

Продажбите на дрехи и аксесоари се свиват с 2,7% след три поредни месеца ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още