IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на лирата в понеделник доведе до ръст при високодоходните валути

Британският паунд продължи възстановяването си, започнало миналия четвъртък

11:20 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Перспективата Обединеното кралство да напусне европейската общност изглежда все по–малко вероятна. Последните проучвания показват, че подкрепата за Brexit е намаляла от 47% на 37%, което показва, че водената кампания от премиера Дейвид Камерън е постигнала успех и към момента надделява над тази на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън. През цялата кампания двамата влизаха в сериозни спорове, но зад Камерън застанаха много европейски лидери като председателя на Европейския съвет Доналд Туск. При визитата си в Португалия Туск призова британските граждани от името на всички европейци и лидери на съюза да запазят целостта на трудно изграденото единство в преди това разпокъсана Европа. В подкрепа на британския премиер застанаха и много инвеститори, който предупредиха британците, че евентуално гласуване „За“ излизане на страната от Европейския съюз ще нанесе сериозни щети на икономиката на Великобритания, като се очаква обезценяване на британския паунд спрямо долара с близо 20%.

Пазарните анализатори посочиха, че солидният дефицит по текущата сметка на Великобритания, който е по-голям дори от този през 2008 г., ще донесе проблеми на страната при евентуално излизане и то в момент, в който е по-зависима от чужд капитал от когато и да било. Една девалвация на британския паунд няма да доведе до подобрение на износа в промишлеността заради създаването на неяснота за търговските условия.

В понеделник лирата поскъпна най-много от 2008 г. насам, което доведе до ръст и на високодоходните валути, което бе вследствие на по-добрите данни от социологическите проучвания, показващи желанието на британците да останат в обединена Европа. Британският паунд поскъпна с 2% спрямо долара в понеделник, като продължи възстановяването си, започнало през миналия четвъртък. Лирата записа покачване с 2.4% спрямо йената.

Петролът поскъпна с 2% в понеделник, с което записа втори ден на покачване, след като шансовете за излизане на британците от съюза намаляха. Пазарните участници намалиха експозициите си в злато, използвано за актив убежище, което доведе до спад в цената му от 1.4% до 1 280.66 долара за тройунция.

Фондовите пазари зад Океана също бяха повлияни положително от новите резултати на социолозите, като Dow Jones и S&P 500 се повишиха съответно с 0.73% и 0.58% към момента на затваряне на борсата в Ню Йорк. По този начин те възвърнаха част от загубите си, претърпени през миналата седмица.

Днес с особен интерес от инвеститорите се очаква изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън пред конгреса относно 6-месечния доклад за паричната политика на САЩ, като към момента централната банка се влияе значително от случващото се в Европа. С не по-малък интерес по-рано през деня ще се очаква и речта на президента на Европейската централна банка Марио Драги, който се очаква да подкрепи еврото при евентуално излизане на Великобритания.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

На 16 юни публикувахме следното: „Моментното поевтиняване на канадския долар, въпреки положителните данни, допринася за издигането на двойката към нашата цел. Набелязаният таргет още на 11 март вече изглежда изключително близо, но това не бива да ни успокоява. Необходимо е да следим двойката внимателно и ситуацията с петрола, тъй като от там може да получим изненада, която да ни отдалечи значително от целта или обратно, да избута двойката до по-високо ниво от нашата цел.“

Тъй като моментните движения на двете валути се изчерпаха, а възобновяването на движенията е спорно, ще бъде най-разумно всеки, който има дълги позиции на двойката да затвори част от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още