IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Икономиката на САЩ е стабилна, но на хоризонта се появяват нови рискове

Частният сектор е основният икономически двигател на САЩ, заедно с добре работещия пазар на жилища

11:04 | 17.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американската икономика осъществява едно от най-силните възстановявания сред икономиките на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но конюнктурата все още е податлива на тежък натиск и рискове, предупреждава ОИСР в последния си доклад, цитиран от WBP Online.

“Икономиката на САЩ се представя добре седем години след финансовата криза, но на хоризонта има някои сериозни рискове“, пише организацията в материала си.

ОИСР отбелязва, че икономическото производство в САЩ се покачва рязко, подкрепено от "стабилната парична политика" и фискалните мерки.

“Производството надмина с 10% върховите нива преди кризата, а нарастването на заетостта в частния сектор рязко сви безработицата, като до голяма степен възстанови фискалната устойчивост“, смятат експертите от ОИСР.

Въпреки това според организацията САЩ трябва да възстановят баланса в политиката си, като приложат мерки, които стимулират производителността. 

ОИСР пояснява, че рисковете от нова рецесия през следващите няколко години са минимални, но цитира редица по-малко вероятни рискове, които биха могли, ако настъпят,, да застрашат икономическото възстановяване. 
 
Тези заплахи варират от срив на финансовите пазари до политически сътресения, които могат да повишат риска от неизпълнение на задълженията на правителството. Повишени геополитически напрежения или терористични заплахи биха могли да подкопаят доверието на потребителите.

ОИСР посочва в заключение, че частният сектор е основният икономически двигател на САЩ, заедно с добре работещия пазар на жилища.

Въпреки това някои от основните икономически показатели в най-голямата световна икономика останаха волатилни през май.

Потребителските цени нарастват с 0,2% през петия месец на годината, което е под прогнозата на анализаторите за растеж от 0,3% през май и по-малко от увеличението от 0,4% през април. 

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха над очакванията през май. Данните на министерството на търговията показват ръстът от 0,5% след скок от 1,3 на сто миналия месец, който беше най-голямото повишение от една година. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 0,3% ръст. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Браво , Веси ! "Работническо дело " боб да яде пред уводните статии на Инвестора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още