IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското производство изненадващо се върна към експанзия през май

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор в Обединеното кралство се повишава до 50,1 пункта

12:12 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското производство се връща към експанзия през май, след като миналия месец измерителят на активността в сектора показа свиване, съобщава WBPonline.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор в Обединеното кралство изненадващо се върна на зелена територия през май, сочи проучването на частната компания Markit. Стойността се повишава от 49,4 пункта през април до 50,1 пункта този месец. Пазарите очакваха слаб ръст до 49,9 пункта.

„Производственият сектор продължава слабия си старт на 2016 г. Въпреки че всички измерители – за обема продукция, новите поръчки и широкият индекс – се повишават през май, последното проучване е в унисон с 0,8-процентовия спад в официалния индекс на статистическата служба“, коментира Роб Добсън, старши икономист в Markit. “Затова секторът ще остане в тежест на общия икономически ръст, натежавайки и на сектора на услугите, който поддържа ръст в БВП”, допълва Добсън. 

Всяка стойност на индекса под 50 пункта говори за свиване, а над 50 – за експанзия, а от началото на годината се наблюдава висока волатилност.

Повечето макроикономически данни обаче са белязани от несигурността преди референдума за еврочленството на страната. Това поставя под съмнение тяхната надеждност като показатели за икономиката на страната и затруднява тълкуването им.

Едно от последните проучвания на общественото мнение показа, че разликата между двата лагера се свива, като поддържениците на Brexit (излизане на Великобритания от ЕС) са 46%, а противниците – 51 на сто. 4% не са решили как ще гласуват, показа изследване на ORB за Daily Telegraph.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още