IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в услугите в Китай се забавя през април

Секторът обаче остава в експанзия и компенсира слабото представяне на производството

10:29 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите в Китай се забавя през април. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) се понижи от 52,2 пункта през март до 51,8 пункта през април, съобщи CNBC.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а всяка под 50 – за свиване.

Стойността е в унисон с официалните данни, които бяха оповестени през уикенда. Официалният PMI индекс отчита спад от 53,8 пункта през март до 53,5 пункта през април.

Изследването на Markit и Caixin се фокусира върху малки и средни предприятия, а държавното проучване – върху по-големи компании. 

PMI индексът за производствения сектор се следи по-внимателно, но сферата на услугите доминира в китайската икономика, особено на фона на прехода от модел, задвижван от индустрията и инвестициите към такъв, пряко свързан с потреблението, което генерира над 50% от БВП.

Ръстът в сектора на услугите беше насърчен от властите в Пекин чрез редица понижения в лихвените проценти през изминалата една година, както и чрез понижение на минималните изискуеми резерви на банките.

Това е отразено в ръста на новите поръчки, който се ускорява до най-бързия си темп от три месеца.

На положителното развитие в сектора на услугите се противопоставя свиването при производството. Индексът на Markit/Caixin, който беше публикуван миналата седмица, се понижи от 49,7 пункта през март до 49,4 пункта през април. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за стойност от 49,9 пункта. За последно секторът беше в експанзия през февруари 2015 г.

Единният измерител, който включва данните и за производството, и за услугите, се задържа над 50 пункта втори пореден месец, но активността се забавя от 51,3 пункта през март до 50,8 пункта през април.

„Експанзията в сектора на услугите компенсира част от влиянието на слабото производство“, коментират анализаторите от Caixin. “Като цяло обаче икономиката все още е обект на силен натиск в низходяща посока и правителството трябва да продължава да въвежда умерени стимули, за да избегне твърдо приземяване”, допълват те.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още