IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери и икономисти в защита на лимита на паричната политика

Централните банкери си купиха време, но те не могат да направят много повече, коментира бившият гуверньор на Английската централна банка Мервин Кинг

21:00 | 20.04.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Мервин Кинг<em>. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мервин Кинг. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият гуверньор на Английската централна банка Мервин Кинг се присъединява към централните банкери, които искат да се разбере, че паричната политика е близо до лимита си. Според него светът се изправя пред „огромно неравновесие“.

Централните банкери „трябва по-настоятелно да твърдят, че отговорът не е паричната политика“, каза Кинг в интервю за Bloomberg TV.

"Въпреки че централните банкери си купиха време, те не могат да направят много повече", смята той. Кинг допълва, че въвеждането на отрицателни лихвени проценти от някои банки свидетелства за това, че те са изправени пред „стопяваща се възвръщаемост“.

Коментарите на Кинг идват на фона на увеличаващите се въпросителни относно ефективността на паричната политика дори и в света на цетралните банкери.

Гуверньорът на Централната банка на Австралия Глен Стивънс заяви, че „може би трябва да бъдем по-ясни по отношение на това, което не можем да направим“.

Стивън Полоц, който е гуверньор на Централната банка на Канада, каза, че политиката „може би се намира на границата на максималните си възможности“.

Наследникът на Кинг – Марк Карни, заяви във вторник, че Английската централна банка има възможност да намали още основната лихва, която е рекордно ниските 0,5%. Лихвата бе понижена за последно именно по време на мандата на Кинг.

В Германия вицеканцлерът Зигмар Габриел коментира, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е достигнала своя лимит със стимулиращите мерки, нагазвайки в дебата относно курса на паричната политика в еврозоната и призива към правителствата да се намесят с по-високи разходи.

„ЕЦБ действа като имитиращо икономическо министерство, но тя не е създадена за това, защото единственият й инструмент е печатането на пари“, заяви Габриел в Берлин. „Където бюджетните инвестиции и импулсите на растежа липсват сред държавите члени на Европейския съюз, ЕЦБ се намесва с ликвидност.“

Въпреки че политиката на ЕЦБ „е доста проблематична“ за германците, които виждат как спестяванията им се стопяват заради спадащите лихви, президентът на ЕЦБ Марио Драги не бива да бъде оприличаван на „лош човек“. Централната банка просто реагира на средата на ниски лихви среда, насърчавана с годините на фискални ограничения в Европа, каза той.

„Хората са тези, които плащат цената за липсата на инвестиции и политика за растежа в Европа“, допълва Габриел.

Според него Пактът за стабилност и растеж, който залага ограничения за дълговете и дефицитите в 19-те страни членки на еврозоната, е създал гъвкавост, която трябва да бъде използвана, за да се стимулира растежът.

Политиката на ниски лихви, преследвана от ЕЦБ заради бездействията на правителствата, е „стимулираща програма за десните популисти“ в Европа, коментира още Габриел, които е и икономически министър на Германия. „Винаги е било ясно, че това е просто начин за купуване на време“, смята той.

По думите му решението на ЕЦБ от март да намали основната лихва до нула е ясен сигнал, че това време изтича и че ЕЦБ е достигнала своя лимит.

„Една централна банка не може сама да разреши кризата с растежа“, заключава Габриел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
еееее супер марио на сила хубост не става имах в предвид няма как да накараш хората да хар4ат и задлажняват за да оправиш инфлациата нещата отиват кам хипер дефлациа базуката с която стреля супер марио не варши работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 8 години
няма кво да направите наистина .... искате инвестиции, ама в кво тея инвестиции като всичко се тресе от свръхпроизводство ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 8 години
викаш в тая системна криза света стана по богат от никога преди в историята си и технологиите сега се развиват с такава бързина като никога преди .... ехх, нека си остана не толкова начетен като теб и нека все така да има системна криза щом резултатите са такива от нея... а ти какво си учил и завършил бе Танасе, щото все се пишеш за учен, а така и не знаем каква е професията ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Има още много да четеш,учиш - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов го обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че се губи време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160,и в 1-та част на предаването също обясни за системната криза - http://tv.pogled.info/news/72295/Mitko-Hitov-Desnite-ikonomisti-sa-enicharite-na-savremenna-Balgariya-VIDEO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 8 години
Е това чакам отдавна да признаят но всички банкстери ,че центр.банка е просто кредитор от последна инстанция---е що си чакал, вместо да прочетеш един учебник по икономика за 9ти клас и щеше да знаеш още преди 20-30 год :) и кризата НЕ е системна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
В книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 е обяснено хубаво и за казаното от Томас Джеферсън 3-ти президент на САЩ - Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи, отколкото редовната армияХенри Форд (1863 1947) го е казал хубаво : Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дългове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Е това чакам отдавна да признаят но всички банкстери ,че центр.банка е просто кредитор от последна инстанция ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Обяснил съм какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Може би е хубаво да се почне от книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Кинг допълва, че въвеждането на отрицателни лихвени проценти от някои банки свидетелства за това, че те са изправени пред стопяваща се възвръщаемост.---Га раздавахте с чувалите, без никакъв обективен критерий, без никакъв анализ в перспектива - ще може този, на когото давате чувал с пари да плаща дълго време при тези начални условия, при тази лихва, която вие в последствие знаете, че ще увеличите, за да го изцедите още ... не ревахте, нали ... а доволно потривахте ръчички, предвкусвайки голЕмия бонус!Е дойде времето да си платите за безхаберието, тарикатлъка и лакомията!Хората са тези, които плащат цената за липсата на инвестиции и политика за растежа в Европа, допълва Габриел.---Обикновения човек изобщо НЕ го интересува "разтеж", а точно обратното - стабилност и константност... не го ли разбрахте най-накрая ве! Никой не се бъхти, за да ги харчи парите, щото трябвало някого да "стимулира"! Парите, които остават са за СПЕСТЯВАНЕ, запишете си го дебело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още