IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка очаквано остави лихвените проценти непроменени

Регулаторът посочи, че несигурността около референдума за еврочленството на Обединеното кралство на 23 юни вече започва да тежи на икономическата активност

14:25 | 14.04.16 г. 1
<p>
	Английската централна банка в Лондон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Английската централна банка в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна, каквито бяха и очакванията, съобщи WBPonline. Деветимата членове на комисията по парична политика са гласували единодушно да оставят лихвата на исторически ниското ниво от 0,5%.

Иън Маккафърти, който подкрепяше повишение с 25 базисни пункта на всяко заседание между август 2015 г. и януари 2016 г., за трети пореден път се присъединява към останалите си колеги в комисията.

На предишното си заседание банката очаквано остави ставките без промяна, но сигнализира, че е по-вероятно в бъдеще лихвите да се покачват, а не да се понижават, за да се върне инфлацията по устойчив път към целевото ниво от 2%. 

Стенограмата от днешното заседание показва, че централните банкери остават на същото мнение. Според тях каквото и да увеличение на лихвените проценти ще бъде постепенно, както и самият темп на затягане на паричната политика ще бъде плавен. Освен това продължителен период от време лихвите ще останат по-скоро ниски в сравнение с други периоди, когато е имало цикъл на повишаване.

Английската централна банка посочва, че несигурността около референдума за еврочленството на Обединеното кралство на 23 юни вече започва да тежи на икономическата активност, което е отразено в някои проучвания на бизнес климата. Ако населението подкрепи излизане от Европейския съюз, последиците от това ще оказват натиск в низходяща посока над икономическите перспективи продължително време, особено би пострадал износът.

„Вот в подкрепа на Brexit може да има значителни последици за цената на активите, особено за валутния курс“, пише в стенограмата. „В крайна сметка паричната политика трябва да е такава, че да се постигне целта за инфлацията и да гарантира, че очакванията за инфлацията за овладени“, се казва още в текста.

Централните банкери очакват забавяне в ръста на потребителските цени през април, тъй като ефектите от Великденските празници отслабват. И все пак комисията по парична политика очаква инфлацията да продължава да расте постепенно тази година, насърчена от поевтиняването на лирата и поскъпващия петрол.

През март инфлацията в Обединеното кралство се ускори до 0,5% от 0,3% през февруари. Стойността е далеч под целевата от 2%, която централните банкери очакват да бъде достигната в края на 2018 г. 

АЦБ прогнозира, че икономическият ръст ще бъде 0,5% през първото и второто тримесечие. Според стенограмата банкерите допускат, че скорошното забавяне на ръста може да натежи на пазара на труда. Производителността остава подчертано слаба и заплатите се повишават със скромен темп, който не е достатъчен за да помогне за ръста на инфлацията в средносрочен план, посочват икономистите.

Като цяло трудовият пазар остава стабилен с безработица на десетилетно дъно от 5,1% през трите месец до януари. Възнагражденията без бонусите растат с 2,2% в сравнение 2% предния месец.

Освен това според Марк Карни и екипа му икономическите перспективи са се влошили от началото на годината заради опасенията за забавената икономика в Китай, както и заради цените на суровините, които остават под натиск.

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit в услугите, производството и строителството показват като цяло забавена активност през първото тримесечие. Националният институт за социални и икономически проучвания заяви, че ръстът на БВП през първото тримесечие е най-слабия от над три години, припомня WPBonline.

Повече за политиката на АЦБ и икономиката на Великобритания можете да разберете от коментара на Радина Колева от Investor.bg в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още