IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната избегна дефлация

Нулева инфлация се отчита в еврозоната и в ЕС през март. България е сред страните с най-силен спад на цените

13:07 | 14.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	ЕЦБ не успява да насърчи инфлацията в еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ЕЦБ не успява да насърчи инфлацията в еврозоната. Снимка: Ройтерс

През март потребителските цени в еврозоната са стагнирали, показват окончателните изчисления на Евростат.

Инфлацията в 19-членния валутен блок остава непроменена през третия месец на годината, поясни базираният в Люксембург статистически институт към Европейската комисия. 

През февруари данните показаха, че на годишна база потребителските цени са паднали с 0,2 на сто.

По-ранните изчисления за март бяха за дефлация от 0,1 на сто.

Базовата инфлация, която не включва волатилни цени, като тези на храната и енергийния сектор, се ускори до 1 на сто през март от 0,8% през февруари. Така в този показател няма промяна спрямо първоначалната оценка.

Най-големият принос за ръста на инфлацията през март идва от сектора на заведенията за хранене (ресторанти и кафенета), където цените са нараснали с 1,5%, което добавя 0,12 процентни пункта към основната инфлация. 

Инфлацията остава доста под заложената от Европейската централна банка (ЕЦБ) цел от малко под 2 на сто, която не е достигана от 2013 г. насам. По-умереното икономическо възстановяване бе недостатъчно, за да се противодейства на падащите цени на петрола, коментира Bloomberg.


source: tradingeconomics.com

ЕЦБ разшири програмата си за покупки на облигации, за да се бори с дефлацията, засилвайки обема на месечните покупки на облигации до 80 милиарда евро от 60 милиарда евро. Това бе една от поредицата нови мерки, обявени от президента на ЕЦБ Марио Драги през миналия месец в опита на банката да стимулира растежа на цените.

В целия Европейски съюз инфлацията също е била нулева през март, сочат данните на Евростат.

Цените са се понижили в 15 от 28-те страни членки на ЕС, най-силно в Румъния, Кипър и България - съответно 2,4%, 2,2% и 1,9%. Най-висока годишна инфлация се отчита в Белгия (1,6%), Швеция (1,2%) и Малта (1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още