IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Колумбия в дуел за най-безрискови печалби на развиващите се пазари

Борсите на двете държави носят най-добрите печалби, изгладени с риска, в сравнение с конкурентите си

10:40 | 12.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

След като по-миролюбивият тон на Федералния резерв на САЩ (Фед) дава възможност на инвеститорите да пренебрегнат вътрешните рискове на развиващите се пазари, инвеститорите в акции залагат, че Турция и Колумбия ще се изкачат на върха, пише в свой анализ Bloomberg.

Двата фондови пазара, разтресени от политическата нестабилност в Турция и икономическите проблеми на Колумбия миналата година, генерираха най-високата възвръщаемост от началото на годината сред 20 от най-големите фондови пазари на развиващите се страни, като се изключат ценовите изменения, сочат данни на Bloomberg.

Това означава, че инвеститорите трябва да приемат по-малко риск, за да постигнат 17% доходност на борсата в Истанбул и 16% в Богота вместо, например, на борсата в Сао Паоло, където печалбите са подобни, но волатилността и от там - заплахата от загуби, е близо два пъти по-висока.

Акциите в Турция и Колумбия поскъпват, след като инвеститорите превъзмогнаха опасенията, които ги отблъснаха миналата година. Турция продължава да страда от спадащ икономически растеж, придружен с чести терористични атаки и мигрантска криза. Инфлацията в Колумбия е над 14-годишен връх, а дефицитът по текущата сметка е близо до рекордни нива.

Разликата този път препотвърждава ефекта от приспособителната парична политика, водена от председателя на Фед Джанет Йелън, че капитали ще продължат да се стичат към развиващите се пазари.

През първото тримесечие пазарната капитализация на борсата в Истанбул скочи с 30 млрд. долара, което е най-голямото увеличение от юни 2014 г. За сравнение – през 2015 г. имаше загуба от 79 млрд. долара.

„От фундаментална гледна точка това е безсмислено, особено имайки предвид, че Турция е епицентър на терористични атаки“, коментира старши анализаторът за развиващите се пазари в NN Investment Partners Нейтън Грифитс. „Но местните все още имат много долари и поради това могат да движат пазара нагоре в краткосрочен план.“

Въпреки че наличието на стабилно правителство след два парламентарни вота за една година облекчи политическия риск, който разстрои пазарите, терористичните атаки, които отнеха над 100 човешки живота, и притокът на бежанци от Сирия натежаха на икономиката в последните месеци.

Очаква се икономическият ръст да се забави до 3,1% през 2016 г. от 4% през 2015 г., показват медианните оценки на 30, анкетирани от агенцията, анализатори. Правителството възобнови кампанията си за по-ниски лихвени проценти веднага щом назначи нов гуверньор на централната банка, което подчертава, че политическата намеса в паричната политика остава един от рисковете.

Икономическите проблеми дойдоха на преден план за Колумбия. Инфлацията скочи до най-високото си ниво от 2001 г. насам, след като природният феномен Ел Ниньо удари хранителните запаси, а поевтиняващото песо покачи разходите по вноса. Инфлацията се ускорява, въпреки че централната банка увеличи основната лихва седем поредни пъти.

През март Morgan Stanley намали прогнозата си за икономическия растеж на Колумбия за 2016 г. до 2,1% от 2,7%, като смята, че мерките на страната да забави инфлацията и свие недостига по текущата сметка ще подкопаят ръста.

Агенция Standard & Poor’s, която оценява рейтинга на Колумбия в чуждестранна валута две нива над т.нар. „junk“, понижи перспективата до „негативна“ през февруари, посочвайки нуждата от фискална реформа.

На този фон акциите на борсата в Богота изпратиха най-доброто си тримесечие от 2010 г. на фона на възстановяването на цената на петрола – стоката, която заема най-голям дял от износа на Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още