IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство във Великобритания се сви неочаквано през февруари

Понижението от 1,1% на месечна и 1,8% на годишна база се е усетило в почти всички сектори

15:02 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство във Великобритания се сви неочаквано през февруари

Промишленото производство във Великобритания се сви неочаквано през февруари – поредният знак, че британската икономика губи инерция през първото тримесечие на 2016 г., пише MarketWatch.

Между януари и февруари промишленото производство намалява с 1,1%, както и с 1,8% на годишна база, сочат актуалните данни на Националната статистическа служба ONS. Спадът е по-голям от очакваното. Анкетираните от The Wall Street Journal икономисти прогнозираха леко понижение от 0,2% през месеца.

Данните подсказват, че британската икономика е забавила ръста си в първата четвърт на годината заради неравния глобален растеж, подновения натиск върху държавните разходи и неизвестния резултат от свикания за 23 юни референдум относно членството на Великобритания в Европейския съюз.

В продължение на месеци промишленото производство в глобален мащаб страда заради потиснатата световна икономика. Според ONS понижението на промишленото производство се е усетило в почти всички сектори – от хранително-вкусовата промишленост, през текстилната, фармацевтичната, автомобилното производство, та до производството на компютърно оборудване и машини.

Един от секторите, записващ най-голям срив, е стоманопроизводството. През февруари производството на необработена стомана е на най-ниското си ниво от декември 2008 г.

Британската стоманена индустрия беше разтърсена от серия кризи, като една от последните е намерението на Tata Steel Ltd. да търси купувач за своите операции във Великобритания. Решението засили натиска върху британското правителство в осигуряване на бъдеще на заводите или да рискува да загуби около 15 хил. работни места в Уелс.

По данни на ONS през февруари производството на желязна руда, стомана и други метали е било почти 40% по-ниско от това, което е било през февруари 2015 г.

Като цяло индустриалното производство е с 0,3% по-ниско спрямо януари и спрямо февруари 2015 г., показват още данните на ONS. Понижението се дължи на промишленото производство, като то засенчи и покачването на производството на петрол и газ в Северно море.

Други данни, публикувани в петък, разкриват, че търговският дефицит на Великобритания намалява до 12 млрд. лири от 12,2 млрд. лири преди месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още