IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стенограмата на Фед доведе до разпродажби на долара

Еврото също се възползва от слабостта на долара, след като достигна нива, близки до върховете от средата на октомври 2015 г.

12:01 | 07.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стенограмата на Фед доведе до разпродажби на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар продължи да поевтинява спрямо японската йена, достигайки най-ниската си стойност за последните 17 месеца. Стенограмата на Федералния резерв на САЩ (Фед) показа несигурността на институцията около следващото повишение на лихвените нива в икономика номер едно. Изглежда централните банкери са на различни мнения по отношение на точния момент на затягането на монетарната политика на страната, което доведе до разпродажби за зелените пари. След като председателят на Фед Джанет Йелън обърна внимание на проблемите на глобалната икономика през изминалата седмица и подкопа позициите на долара, сега дискусии, дали инфлацията ще достигне целевите нива при 2% постави долара през изпитания.

Разнопосочните мнения на централните банкери доведоха до засилване на несигурността относно щатската валута, която поевтиня спрямо йената до 108.76 по време на азиатската сесия. Поскъпването на йената с близо 9% спрямо долара поражда очаквания, че Японската централна банка (ЯЦБ) би могла да се намеси на пазара с цел предотвратяване на последващо нейно поскъпване. По-силна йена би била пречка за усилията на ЯЦБ да стимулира икономиката на страната, имайки предвид нулевите нива на инфлация. Поскъпването на валутата прави износните стоки по-скъпи за чуждестранните търговци, което се отразява негативно върху търговския баланс на страната.

Еврото също се възползва от слабостта на долара, след като достигна нива, близки до върховете от средата на октомври 2015 г. при 1.1423. Стоковите валути в лицето на австралийския и канадския долар също записаха ръст спрямо долара, главно на база на скока в цената на петрола. „Черното злато“ поскъпна, след като изненадващ спад на запасите в САЩ дадоха възходящ импулс на котировките. Складовите наличности са намалели с 4.9 млн. барела за изминалата седмица, което доведе до ръст на щатския петрол до 38.28 долара за барел, докато Брентът се повиши до 40.28 долара за барел. Инвеститорите очакваха увеличение на запасите от 3.3 млн. барела, като тяхното понижение доведе до покупки на суровината. Въпреки възходящото движение, опасенията и вероятността от продължаване на пренасищането остават налице.

Ръстът на петрола повлия позитивно на фондовите пазари от двете страни на Океана. Щатските DJIA и S&P 500 увеличиха стойността си, респективно с 0.64% и 1.05%. Европейските измерители също регистрираха ръстове, като германският DAX добави също 0.64%, а британският FTSE 100 1.16%. През днешния ден инвеститорите ще очакват данните за молбите за помощи за безработни в САЩ в 15:30 часа българско време, както и изявлението на президента на Европейската централна банка Марио Драги в Лисабон относно икономическото състояние на Европа, което се очаква около 17:00 часа българско време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GER30

http://www.benchmark.bg/cmp604860f9752942f03ac93dfd86d89843/analysis.php?utm_source=publication&utm_medium=analysis&utm_campaign=investor Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още