IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната и ЕС се влошават трети пореден месец

Причината е по-слабото потребителско доверие, както и недостатъчната увереност в секторите на услугите и строителството

13:36 | 30.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите нагласи и в еврозоната, и в целия Европейски съюз се влошават. През март индикаторът на Европейската комисия за икономическите нагласи (ESI) отчита трети пореден месечен спад, като понижението в еврозоната е с 0,9 пункта до 103 пункта, а в ЕС – с 0,7 пункта до 104,6 пункта.

Причината е по-слабото потребителско доверие, както и недостатъчната увереност в секторите на услугите и строителството. Нагласите в индустрията остават до голяма степен без промяна, а тези при продажбите на дребно се повишават. 

Авторите на доклада подчертават, че проучванията са проведени преди терористичните нападения в Брюксел на 22 март.

Най-големи са пониженията в индекса ESI в Италия (-2,4 пункта) и във Франция (-1,8 пункта).

Спадът в потребителското доверие (-0,9 пункта) се дължи на нарастващия песимизъм сред населението за бъдещето на глобалната икономика и в по-малка степен за финансовата ситуация и спестяванията им. Единствено оценката за заетостта в бъдеще остава непроменена.

Лекото подобрение в продажбите на дребно (+0,4 пункта) се дължи на по-добрата оценка за настоящата ситуация и перспективите пред бизнеса.

Доверието в сектора на строителството се понижава (-3,2 пункта) заради влошените оценки за поръчките и слабите прогнози за бъдещите назначения.

Отделно изследване на комисията за бизнес климата (Business Climate Indicator – BCI) не отчита особена промяна. Индексът се повишава с 0,02 пункта до 0,11 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Знам ,че след време ще се проумее това за което пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и дано да не е късно тоест затова пиша щото може да стане късно В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че няма време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още