IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония се свива с най-рязък темп от 2011 г.

На месечна база властите отчитат спад от 6,2%

10:24 | 30.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Япония се понижава през февруари с най-рязък темп от 2011 г., съобщи Financial Times, позовавайки се на данни на министерството на търговията.

На месечна база то се свива с 6,2 на сто, след като през януари записа ръст от 3,7%. Очакванията бяха за стойност от -5,9%. FT посочва, че последният път, когато е имало по-голямо свиване, е било през март 2011 г., когато Япония беше разтърсена от земетресение и цунами. Тогава индустриалното производство се сви с 16,5%. 

На годишна база февруари бележи спад от -1,5%. През януари индустриалното производство се сви с 3,8 на сто в сравнение със същия месец миналата година.

Това е първото четене на данните, поради което има най-голямо влияние върху пазарите. Второто и последно четене е след две седмици, посочва специализираният уебсайт ForexFactory.

Според министерството през трите месеца, които ще приключат в четвъртък, индустриалното производство вероятно също се е свило. Това може да натежи на икономическия ръст през първото тримесечие, което пък ще затрудни отскока от свиването на БВП в края на 2015 г.

Японската централна банка неотдавна посочи, че индустриалното производство продължава да бъде „малко или много без промяна“. Освен това регулаторът прогнозира забавянето при износа и производствения сектор да продължи.

Икономистите обаче остават оптимистично настроени за перспективите при проучването Tankan, което се следи внимателно от инвеститорите и властите и измерва динамиката при големите компании в сектора на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още