IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад във вноса връща Япония към търговски излишък през февруари

Износът обаче също се понижава, при това пети пореден месец

10:16 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пореден рязък спад във вноса връща търговския баланс на Япония обратно към излишък през февруари. Износът обаче също се понижава, при това за пети пореден месец, което говори за слаба икономическа активност, посочва WBPonline.

Така след 645,9 милиарда йени дефицит (5,8 милиарда долара) през януари азиатската държава записва излишък през февруари в размер на 42,8 милиарда йени, сочат данни на министерството на финансите. Анализаторите очакваха излишъкът да бъде в размер на 390 милиарда йени през втория месец от годината. 

На годишна база износът се понижава с 4,2 на сто заради спада на доставките в някои региони на Азия и Близкия изток, след като месец по-рано се сви с 12,9 на сто. Стоките от сектора на производството допринасят най-много за спада в износа. Те се свиват с 12,7% макар че това понижение се компенсира от ръст в износа на автомобили.

Вносът се понижава с 14,2 на сто през февруари, като се представя малко по-добре отколкото очакваха анализаторите. Прогнозите бяха за свиване от 15,8 на сто, а през януари понижението възлизаше на 18%.

Вносът от Китай се свива с 20% през февруари, а този от Близкия изток – с 35%, до голяма степен отразявайки спада в цените на петрола. Пониженият внос на стоки от производствения сектор и на електрически машини също допринася за свития внос през февруари, отбелязва WBPonline.

Вносът в Япония отчита спад вече тринадесети пореден месец. Понижението при износа до голяма степен показва, че външното търсене е слабо. Секторът е застрашен и от поскъпващата йена, която се покачи значително последния месец и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още