IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Франция очаква по-бавен растеж през първото тримесечие

През февруари доверието сред предприемачите в промишлеността спадна с най-много от три години

14:49 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Франция очаква по-бавен растеж през първото тримесечие

Централната банка на Франция прогнозира, че растежът през текущото тримесечие ще бъде по-слаб в сравнение с предходните очаквания, като същевременно доверието сред предприемачите в промишлеността спадна с най-много от три години, пише Bloomberg.

Нагласите на мениджърите в сектора паднаха до 98 пункта през февруари от 101 пункта през януари, като това е най-голямото понижение от януари 2013 г., сочат резултатите от месечното проучване на централната банка.

В резултат – ръстът на икономиката ще бъде 0,3% вместо 0,4%, каквато беше предходната оценка.

Понижената увереност е значително доказателство, че забавянето на растежа в развиващите се икономики от ранга на Китай и Бразилия се пренася в Европа и може да застраши първото реално възстановяване на икономиката на Франция, откакто президентът Франсоа Оланд встъпи в длъжност през май 2012 г.

„Сред промишлените предприемачи, производители и доставчици активността спира през февруари след месеци на ръстове“, гласи докладът на Централната банка на Франция. „Поръчките се смаляват, особено тези от чужбина.“

Индексите на Централната банка на Франция за доверието в секторите услуги и строителство остават без промяна при ниво от 96 пункта.

Новините идват на фона на тримесечния растеж на френската икономика от 0,3% през четвъртото тримесечие на 2015 г. и ускоряването на годишния темп до 1,4% от 1,1%, колкото бе през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още