IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските продажби на дребно с най-бърз растеж от две десетилетия

Стабилното нарастване посочва ключовата роля, която частното потребление играе за растежа на германската икономика

18:05 | 29.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германските продажби на дребно с най-бърз растеж от две десетилетия
Германските продажби на дребно приключиха 2015 година с понижение, на за цялата година показателят отчита най-бързия си растеж от над две десетилетия, сочат оповестените днес данни, цитирани от DPA и БТА.

Продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика изненадващо са намалели с 0,2 процента през декември, след като през ноември отчетоха повишение с 0,4 процента, съобщи германската статистическа служба.
Анализаторите, анкетирани от DPA, отново очакваха увеличение от 0,4 процента.

За цялата минала година обаче продажбите на едро бележат скок от 2,7 на сто спрямо 2014 година, като това е най-голямата стойност на показателя от 1994 година.

Стабилното нарастване на продажбите на дребно миналата години сочи ключовата роля, която частното потребление играе за растежа на германската икономика, компенсирайки по-слабия износ в резултат на забавянето на големите развиващи се икономики.

На годишна основа продажбите през декември са се увеличили с 1,5 процента.

Онлайн продажбите продължават да отчитат силно покачване, като на месечна основа отново са се увеличили с цели 7 процента.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още