IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка вля още 340 млрд. юана

Днес институцията възобнови интервенциите си чрез репо сделки със срок 7 и 28 дни

15:22 | 28.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка вля още 340 млрд. юана

Народната банка на Китай наля още 340 млрд. юана (47 млрд. евро) във финансовата система на страната, продължавайки мащабната си намеса в отговор на изострената нужда от ликвидност преди китайската Нова година и застоя на икономиката, предаде AFP.

Припомняме, че във вторник китайската централна банка вече обяви, че е инжектирала 440 милиарда юана (67,1 милиарда долара) в банките с помощта на операция по обратно репо (изкупуване на ценни книжа със задължението за обратна продажба по фиксирана цена). Това бе най-голямата по обем еднодневна операция на китайския регулатор от февруари 2013 година. 



Днес институцията възобнови интервенциите си чрез репо сделки със срок 7 и 28 дни.

Още миналата седмица народната банка захрани с ликвидност търговските банки в страната, с инжекции за общо над 1,3 трилиона юана чрез споразумения за рефинансиране и различни кредитни инструменти, припомня агенцията.

Търсенето на пари в брой скача силно в Китай точно преди местната Нова година (годината на маймуната, започваща на 8 февруари). Освен заплати компаниите раздават на служителите си и годишни бонуси, а китайците, наред с подаръци, си разменят и червени пликове с пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Аз като гледам май долара е вързан за юана а не обратното - За последната година и половина долара поскъпваше наравно с юана - От половин година щом китайците девалвират юана веднага пада и долара барабат с борсите им - Извода е че май долара и американските борси са вързани към юана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Този път Китай не просто случайно се е захванал да дебатира против Сорос. Те са твърдо убедени, че е крайно време господството на амер.долар да бъде прекъснато от Triffin Paradox и че опитите за реиндустриализация в сащ ще са неуспешни, което още повече ще влоши дефицита на търговския им баланс. Изобщо не ги е страх да го публикуват в пресата си. Ако са прави, май МВФ няма да преизбере Лагард втори път, а ще сложат някой много послушен на сащ. Може би е дошъл и моментът, когато юана ще го откачат от връзката му с долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
ходи и им кажи кво да направат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
ЦБ на Китай е с нови трудности при условия на сгрешена китайска парична система.При запазване на тази държавна грешка Китайската Цб няма полезен ход, защото водещата причина за актуални трудности не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още