IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат дефлация през декември

Икономистите прогнозираха нулев ръст на годишна база през декември и 0,8% инфлация за изминалата година

17:03 | 20.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ неочаквано отчитат дефлация през декември, сочат данни на Министерството по труда, цитирани от Ройтерс. Индексът на потребителските цени се понижава с 0,1% на годишна база, след като през ноември беше отчетена нулева инфлация. 

Инфлацията за изминалите 12 месеца е 0,7%, което е най-голямото увеличение от една година. През ноември тази стойност беше 0,5%. Тези стойности започват да растат, тъй като слабите резултати заради евтиния петрол от 2015 г. вече не влизат в сметките, посочва Ройтерс.

Икономистите, анкетирани от агенцията, прогнозираха нулев ръст на годишна база през декември и 0,8% инфлация за изминалата година.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и хранителните продукти, се забавя до 0,1%, след като три поредни месеца беше 0,2%.

От януари до декември базисната инфлация е 2,1%, което е най-голямото повишение от юли 2012 г.

Слабите данни за ръста на потребителските цени, както и продължаващият срив в цената на петрола предполагат, че инфлацията скоро няма да достигне до целевото ниво от 2%, а стабилна инфлация е едно от условията на Федералния резерв на САЩ (Фед), за да продължи със затягането на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
МВФ не им ли препоръча и на САЩ да си земат бежанци , да им го вдигнат...ръста ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още